Studenti si dnes vyzkouší krajské volby nanečisto

20.09.2016 6:27

Studenti řady středních škol a učilišť si dnes a ve středu vyzkouší krajské volby nanečisto. Studentské volby pořádá od roku 2010 společnost Člověk v tísni a zájem škol o ně stoupá. Zatímco v roce 2012 se krajských voleb nanečisto účastnilo 170 škol, letos jich je 261. Cílem projektu je přiblížit mladým lidem základní principy zastupitelské demokracie, seznámit je s volebním systémem a zvýšit jejich zájem o volby a politiku vůbec.

Studenti si dnes vyzkouší krajské volby nanečisto
Foto: Petr Kupka
Popisek: Aula VŠB-TU Ostrava zaplněná studenty

"Školy si celkově objednaly na 71.500 volebních lístků, což je v historii konání Studentských voleb rekordní počet. Nasvědčuje to trendu, že se do voleb už nezapojují pouze jednotlivé třídy, ale celé školy," řekla ČTK den před volbami mediální koordinátorka Člověka v tísni Lída Součková.

Školní volby napodobují ty opravdové. Zasedne studentská volební komise, voliči budou muset prokázat svou totožnost, obdrží hlasovací lístek a za plentou na něm pak zaškrtnou vybranou stranu. Lístek poté vhodí do urny. Stejně jako v minulosti budou výsledky studentských voleb ze všech zapojených škol zveřejněny, a to ve čtvrtek 22. září.

Skutečné volby budou v říjnu

Řádné hlasování se koná za necelé tři týdny, od 7. do 9. října. Politické strany a hnutí se utkají o přízeň ve všech regionech s výjimkou Prahy. Do studentských voleb se ale mohou zapojit i školy v hlavním městě, jejich žáci budou vybírat ze stran kandidujících ve Středočeském kraji.

Studentské hlasování se většinou výrazně liší od výsledků řádných voleb. V roce 2012 hlasovali mladí v krajských volbách pro Piráty, TOP 09 a DSSS. Ve volbách do Sněmovny v roce 2013 to u mladých vyhrála TOP 09 s téměř 18 procenty hlasů, v těsném závěsu za ní skončili Piráti. Za prezidenta si studenti zvolili umělce Vladimíra Franze.

Studentské volby nemají být přeceňovány

Prezidentských voleb nanečisto se v roce 2012 zúčastnilo zatím nejvíce škol, a to 441. O rok později se do Studentských voleb do Sněmovny zapojilo 434 škol. Do letošních krajských voleb se sice podle Součkové přihlásilo méně škol než do prezidentských či sněmovních, výrazně však vzrostl počet studentů a studentek, u kterých se předpokládá, že skutečně odvolí.

"Politiky, médii ani širokou veřejností by neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci, vypovídají o jejích názorech a postojích," uvádějí iniciátoři projektu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…