Štvanice na Válkovou: Nešli po ní. Bylo to domluvené. „Ďáblův advokát“ dorazil

14.01.2020 14:35

Zdeněk Jemelík, předseda spolku Chamurappi, se zastal exministryně spravedlnosti Heleny Válkové v kauze její spolupráce s komunistickým justičním vrahem Josefem Urválkem na článku o ochranném dohledu nad odsouzenými. Válková má cejch ženy, která hájila nástroj, jenž byl zneužíván i proti disidentům. Jemelík se rozhodl nabídnout na celou kauzu trochu jiný pohled.

Štvanice na Válkovou: Nešli po ní. Bylo to domluvené. „Ďáblův advokát“ dorazil
Foto: Archiv Z. Jemelíka
Popisek: Zdeněk Jemelík

Zdeněk Jemelík má za to, že Helena Válková doplatila na pokrytectví svých spoluobčanů. Zatímco jí se vyčítá, že byla členkou komunistické strany, u jiných osobností veřejného života se podobný prohřešek odbývá mávnutím ruky a prohlášením, že od těch dob uplynulo už 30 let.

Anketa

Pokud se Jaromír Soukup rozejde se Zemanem, budete dále koukat na TV Barrandov?

41%
22%
hlasovalo: 10608 lidí

Vulgarizace našeho politického prostředí dospěla do takového stavu, že na působení v politice je skutečně třeba ‚mít kačení žaludek‘. Politická kultura poklesla natolik, že uchazeč o veřejnou funkci musí počítat s tím, že na něj odpůrci jeho zvolení vylijí kýbl výkalů, aby jej odradili a vyřadili z konkurence,“ napsal Jemelík na serveru Česká justice.cz.

Jemelík odmítl, že by se Válková podílela na šikaně disidentů. Ve svých studiích se prý zabývala jen tím, proč ochranný dohled nevedl u recidivistů ke snížení recidivy. „Tvrzení o podílu na šikaně disidentů je pustá lež,“ vypálil Jemelík.

Předseda spolku Chamurappi připomněl, že jistá omezení se na bedra osob předčasně propuštěných z vězení ukládají i dnes.

Ve stejném duchu Jemelík odmítl kritizovat Válkovou za spolupráci s Josefem Urválkem, který v roce 1979 zemřel, takže když Válková nastoupila na pracoviště, kde působil, byl to starý pán. V době, kdy vedl své nespravedlivé procesy, nebyla Válková vůbec na světě nebo byla v batolecím věku. Později jméno Urválek možná slyšela, ale nemusela si prý být jistá tím, zda Josef Urválek z jejího pracoviště je právě tím Urválkem, o kterém se mluvívalo.

 

„U každého jiného by se asi řeklo, že od roku 1979 uteklo hodně vody, takže jde o lapálii. U nominantky prezidenta republiky jde o neodpustitelné provinění. Není první ani poslední obětí chuti mařit prezidentovy personální záměry a Miloš Zeman není první, komu se to děje,“ napsal Jemelík.

„Útok serveru Info.cz článkem byl zjevně součástí dobře koordinované akce, namířené možná více proti prezidentovi než proti viditelné oběti. Článku „Válková se v KSČ podílela na šikaně disidentů s mužem, který poslal na smrt Horákovou“, se hbitě ujala média a štvanice začala. Přečetl jsem bedlivě inkriminovaný článek a skutečně nechápu, jaký vliv na případné zneužívání zákona mohla mít badatelka, která zkoumala, jak zákon funguje, vyjadřovala se k němu kriticky a určitě nemohla dát jakýkoli popud, aby zákon byl zneužit proti disidentům. Zákon směřoval obecně proti osobám, u nichž nebyla záruka, že po propuštění na svobodu povedou řádný život. Sdělení, obsažené v nadpisu, je jednoznačně lživé,“ zdůraznil Jemelík s tím, že v nejvyšších patrech justice pobývají lidé s minulostí, za kterou by se mohli stydět.

Jemelík měl na mysli např. místopředsedu Ústavního soudu Jaroslava Fenyka nebo Igora Stříže, náměstka nejvyššího státního zástupce. Oba bývali vojenskými prokurátory, kteří budili strach v myslích vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…