Sudetští Němci by od Klause rádi slyšeli omluvu za minulá příkoří

11.06.2011 15:11

Předseda sudetoněmecké organizace Franz Pany dnes při zahájení 62. sudetoněmeckého sjezdu v bavorském Augsburgu vyzval českého prezidenta Václava Klause, aby se omluvil sudetským Němcům za minulá příkoří, jak to nedávno učinila britská královna Alžběta II. vůči Irsku.

Sudetští Němci by od Klause rádi slyšeli omluvu za minulá příkoří

Pany ve své úvodní řeči připomněl nedávnou návštěvu Alžběty II. v Irsku, které britský panovník navštívil poprvé od osamostatnění Irů od britské nadvlády ve 20. letech minulého století. Citoval přitom slova královny, která uvedla, že ví o "mnoha věcech, o kterých bychom si přáli, abychom je udělali jinak nebo abychom je vůbec neudělali".

Klaus by se měl inspirovat u Alžběty II. a omluvit se

"Co brání hlavě republikánského státu, jako je prezident České republiky, pronést něco takového nebo podobného směrem k vysídleným a práv zbavených sudetským Němcům," prohlásil Pany.

Sudetští Němci byli po druhé světové válce vysídleni z území tehdejšího Československa a většina jich našla nový domov v sousedním Bavorsku. Vysídlování asi třímilionové německé menšiny provázely také násilnosti, které si vyžádaly mnoho lidských životů.

Už předtím byla německá menšina v Československu na základě některých výnosů prezidenta Edvarda Beneše zbavena občanských a majetkových práv v zemi. Zrušení těchto takzvaných Benešových dekretů se sudetští Němci dlouhodobě domáhají, Praha však považuje jejich otázku za uzavřenou.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…