Sundejte vlajku EU! Okamura žádal Pekarovou. Místo toho mu ji strčili pod nos a už je řev

11.07.2023 14:15

MONITORING SÍTÍ Předseda SPD Tomio Okamura při úterním projevu v Poslanecké sněmovně požadoval sundání vlajky Evropské unie z budovy Sněmovny a zároveň vyzval k sundání ukrajinských vlajek ze všech budov ministerstev. Poslankyně Martina Lisová (TOP 09) a Marie Jílková (KDU-ČSL) místo toho přinesly vlajku Evropské unie přímo před řečnícího Okamuru. Ten si to vyfotil a zmíněným dámám řekl, že je ani nezná jménem, ale vlajku mohou zase odnést, protože ji všichni dobře znají.

Sundejte vlajku EU! Okamura žádal Pekarovou. Místo toho mu ji strčili pod nos a už je řev
Foto: Repro twitter Pekarová Adamová
Popisek: Výjev z jednání Poslanecké sněmovny

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25751 lidí
Na mimořádné schůzi v Poslanecké sněmovně se v úterý řeší důchodová reforma a konsolidační balíček. Tomio Okamura ale ve svém projevu zabrousil i na téma Evropské unie a vyzval předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) k sundání vlajky Evropské unie z budovy Sněmovny i ze samotného jednacího sálu.

„My tady nechceme tu vlajku EU, která tady od vašeho nástupu je. My tady chceme dvě české vlajky, aby tady byly,“ prohlásil Okamura. „Sundejte vlajku EU, která se sem dala po vašem nástupu, většina občanů nedůvěřuje EU!“ pokračoval Okamura.

Pekarová Adamová na výzvy nereagovala, na twitteru poté uvedla, že ukrajinské ani evropské vlajky se sundávat nebudou. „Tomio Okamura po mně požaduje odstranění vlajky Ukrajiny a Evropské unie z budovy Poslanecké sněmovny. To se nestane. Posílám fotku, kdy mu ctěné kolegyně Martina Lisová a Marie Jílková jasně ukázaly, že MY jsme Evropa,“ vzkázala předsedkyně Sněmovny.

Reagovala tak na jednání vládních poslankyň, které si při pokračujícím projevu Tomia Okamury stouply před řečnický pultík s vlajkou Evropské unie. Okamura si tento výjev vyfotil a obě dámy urazil tím, že je vlastně ani nezná jménem.

„Teď tady poslankyně, jejichž jména neznám, ale jsou vládní, tak tady přede mnou vyvěsily vlajku Evropské unie. Nemusíte jí vyvěšovat, já ji znám, paní Pekarová Adamová ji tady vyvěsila už dávno. Já si to tady ještě blejsku, protože tohle je výborná reakce vládních politiků. Paní předsedkyně, měla byste zjednat pořádek,“ uvedl směrem k Pekarové Adamové.

Aktivitu obou poslankyň a neuctivá Okamurova slova poté na twitteru komentovala řada vládních poslanců. „Reakce Tomia Okamury na tohle? Ponížení Marie Jílkové a Martiny Lisové na mikrofon. Jak jinak, že, důstojnost mu nic neříká. Ještě se někdo diví, že s ním nikdo nechce sdílet ani místnost?“ napsala poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

Reagoval také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Tomio Okamura a Radim Fiala jsou během jednání o konsolidaci veřejných financí tak posedlí motivem ‚vlajky‘, že by z fleku mohli své hnutí přejmenovat. Akorát že hnutí s názvem ‚Vlajka‘ už v naší historii bylo. A nevedlo to k ničemu dobrému,“ vzpomněl Rakušan na předválečné československé nacionalistické a fašistické hnutí Vlajka ze 30. let, známé svými antisemitskými názory.

Přidal se i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Poslanec Tomio Okamura opět předvedl dokonalé umění demagogie a populismu. Zaujala mě například jeho teze, že ‚hlavní prioritou české zahraniční politiky má být Česká republika‘. Cením si vystoupení poslankyň Lisové a Jílkové, které se s vlajkou EU pokusily panu poslanci připomenout, že členství v mezinárodních organizacích je pro Česko jednoznačným bezpečnostním i ekonomickým přínosem. Shodly se na tom zatím úplně všechny české vlády od vzniku samostatné republiky. Svou nebývalou aroganci pan poslanec jen potvrdil tím, že své kolegyně po 18 měsících společné práce ve Sněmovně ani nezná jménem,“ sepsul Okamuru Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJosef Neutron , 11.07.2023 14:41:37
Tak si to shrňme zemědělci dotace pouze takové aby byly prosazeny direktivy EU. Zemědělci na hektar zhruba 30% západních dotací, Zlikvidované školství. Zlikvidované těžké strojírenstvi. Ceny v obchodech vyšší než v Německu ale oproti Nemecku pouze třetinové platy. Jedinní kdo s platy obstojí oproti německu jsou volení politici ti dosahují i 120% platu jejich západních kolegů.

|  29 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …