Šup sem, šup tam. Vyzrál na Českou spořitelnu a pochlubil se

18.10.2023 8:15 | Monitoring

Řada lidí v Česku má peníze rozstrkané po několika účtech, někdy i u různých bank, kvůli výhodnějším podmínkám. Některé banky však požadují, aby účet byl aktivní nebo aby klient platil kartou. Češi ovšem tuto podmínku všemožně obcházejí. Například kupují housky po jedné. Nebo si posílají peníze z jednoho účtu na druhý. Jsou ale i tací, kteří kvůli této podmínce přišli o výhodné úročení. Na Českou spořitelnu však zákazník vyzrál jednoduchým trikem. A pochlubil se.

Šup sem, šup tam. Vyzrál na Českou spořitelnu a pochlubil se
Foto: Repro Youtube
Popisek: Reklama České spořitelny

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Česko je proslulé jako země, kde si různé firmy dávají do smlouvy podmínky či poplatky, které jsou jinde nevídané. Nejlépe tuto situaci popisuje věta „Český trh je specifický“, kterou se firmy snaží ospravedlnit například horší kvalitu výrobků za stejnou cenu, jakou mají v zahraničí, nebo případně vyšší tarify.

Jednou z oblastí, kde se tento fenomén projevuje, je bankovnictví. Na nesmyslnost některých požadavků upozornil například marketér Jan Provazník. „Česká spořitelna po mně chce, pokud nezaplatím 4x kartou, stovku měsíčně za vedení účtu, kterej mám jen kvůli hypotéce,“ uvedl. A dodal, že to řeší tím, že čtyřikrát do měsíce přesune 300 Kč z účtu do platební služby Revolut. Což zřejmě stačí, i když se v podstatě jedná o přesunutí peněz z pravé kapsy do levé.

Byla to přitom Česká spořitelna, která nedávno nechvalně proslula, když se ukázalo, že za výběr z bankomatu ze zahraniční si účtuje 169 Kč. „Poplatek účtujeme proto, že správa bankomatů je velmi nákladná (pronájem lokality, energie, zajištění bezpečnosti a podobně),“ uvedla tehdy jako vysvětlení.

Objevilo se tvrzení, že podobnou podmínku má většina bank a že Provazník „brečí“ nad něčím zcela normálním. „Mám pět různých bank a tohle dělá jako jediná, ale díky za expertní názor,“ reagoval na tento podnět.

„Česká spořitelna vám taky za tyhle 4 platby dává slevu 0,5 % z úrokové sazby hypotéky, pokud se nepletu. Samozřejmě ty platby dělat nemusíte, to je vaše volba,“ napsal Provazníkovi Tomáš Příhoda, dle sítě LinkedIn pracovník České spořitelny.

Přišly další zkušenosti s podobnými podmínkami od bank. „Airbank úročení na spořicím účtu – dělám to samé. 5x na Revolut zinkasuju měsíční úroky přes kartu a jsou všichni spokojeni,“ prozradil Martin Kokeš. „Taky jsem si po jedné kupoval jízdenku na metro. Vždycky ze začátku měsíce,“ přidal se další klient AirBank. „Máme stejné podmínky. Jednou za měsíc jdu do večerky a koupím čtyři položky placené samostatně. Revolut mě nenapadl,“ uvedla klientka ČS Lenka.

 „Já tohle dělám pětkrát s AirBankou, aby mi těch 50 papírů, co tam nechávám válet jak horkou zálohu, laskavě úročili 5% bonusovou sazbou namísto základní 0%. Když je to uspokojuje...“ pravil další zákazník AirBank.

„Takhle se dá případně i obchcat vedení Premium účtu u ČSOB. Pošleš 50K na Revolut, vytáhneš je zpátky na svůj účet během 3 dnů, takhle můžeš točit furt dokola. Neprovozuju, ale jde to,“ svěřil se Ondřej Petr.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

„Moje banka chce 3x platbu kartou kvůli podstatně lepší sazbě na spořicím účtu. No, bohužel pro karetní společnosti, disponuji terminálem. Mně za to ty 3 kačky stojej,“ přidal se další.

„Před mnoha mnoha lety jsem si půjčil a obdržel k tomu kartu, kterou jsem ovšem nepotřeboval. Úrok sice 18 %, ale při řádném splácení polovina dolů. Když po roce nepřišla ani koruna z úroků, vznesl jsem nesmělý dotaz. Příjemný ženský hlas mi řekl, že nepoužívám kartu a porušil jsem podmínku,“ uvedl Jaroslav Černý. Podobnou zkušenonost měla i klietka ČSOB: „Já jsem teď měla rozhovor s ČSOB, kde mi snížili úrok na spořicím učtu, protože jsem 4x nepoužila kartu. Nevadí, že tam mám dalších 5 produktů včetně hypotéky. Neplatila jsem kartou, nemám. Jo a je to nová podmínka, dřív nebyla. Asi půjdu do Lidlu pro ty kaiserky.“

„Nejen ČS. Já u KB takhle posílal šest let, každý měsíc 3 platby tam a zpět z běžného účtu u konkurence na účet u KB, který byl jen na hypotéku,“ přidal se se zkušeností Jakub Podskoč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

mám účty nově u Creditasu (je to česká banka!!!), Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYogina , 18.10.2023 9:54:56
a postupně ruším všechno u české spořitelny (patří Rakousku), protože mě ani nebaví 4x kupovat housky..... udělejte to taky.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…