Švarcsystém není špatný, hájí ho náměstek Kuby

01.12.2011 21:46

Podle Bedřicha Dandy, náměstka ministra průmyslu a obchodu, není švarcsystém sám o sobě špatný. Jen se musí používat na to, na co je určen. Není to prý ale problém jeho rezortu, nýbrž financí, případně práce a sociálních věcí.

Švarcsystém není špatný, hájí ho náměstek Kuby
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

„Švarcsystém není špatný systém, jestliže já potřebuju někoho na čtyři měsíce," uvedl jako příklad v Hyde Parku na ČT Bedřich Danda. Ten působí jako náměstek ministra průmyslu a obchodu a také předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků. Podle něj to ale není problém jeho rezortu, ale ministerstva financí, případně práce a sociálních věcí.

Podobně tvrdí, že další velký problém na poli práce musí řešit spíše rezort financí, a to fakt, že například vietnamští obchodníci často neplatí DPH. On sám to potvrzuje. Zatímco ho ale český obchodník platit bude, nebude moci svému „cizokrajnému" protějšku konkurovat, jak sám řekl.

Na DPH narazil Danda ještě jednou, a to v otázce jeho zvyšování. Podle něj je to pochopitelné. „DPH je nejlépe vybíratelná daň, to má logiku - stát si to zjednodušuje," vysvětloval.

Související: Živnostník Danda: Na výdajové paušály nám nesahejte

Podle něj není moc překvapivé, že se v poslední době lidé dávají často na podnikání. „Lidé přicházejí o práci, firmy snižují stavy, tak co mají dělat - dají se na podnikání," uvedl v pořadu. Zároveň si Danda ale myslí, že není chyba, když si na svůj záměr podnikatel vezme úvěr. „Já jako podnikatel jsem do toho všeho šel s velkými úvěry," vzpomínal. Už je prý dávno splatil, ale bez půjčky by to nešlo.

Pod novým ministrem Martinem Kubou se mu prý pracuje velice dobře. „Pan ministr Kuba má jiný styl, který mi vyhovuje," srovnával s jeho předchůdcem Martinem Kocourkem. „Je konkrétní, jedna a jedna jsou dvě," pochvaloval si.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…