Svatomartinský binec. „429,90 Kč za kilo husy?“ A Lidl je v háji

06.11.2023 11:02

Zákazníci supermarketu Lidl jsou zmateni tím, za kolik si budou moci pořídit husu na nadcházející svatomartinské hody. Zatímco je totiž v on-line letáku a v aplikaci tohoto supermarketu kilogram husy propagovaný za 179,90 Kč, v papírovém letáku i v tom na sociálních sítích už Lidl uvádí cenu dosti vyšší a husa by dle něj stála od pondělka 219,90 Kč za kilo. Cenové nesrovnalosti jsou i u husích prsou, která byla v letáku inzerována za 429,90 Kč/kg, reálná cena je však, jak ujistil Lidl, 359,90 Kč. Supermarket se tedy hned na začátku prodejní akce musel omlouvat za způsobený „binec“.

Svatomartinský binec. „429,90 Kč za kilo husy?“ A Lidl je v háji
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prodejna LIDL v Jeseníku

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Zmatení zákazníků, kolik ve skutečnosti v obchodě za husu zaplatí, vyvolal Lidl dosti odlišnými cenami u masných výrobků z husy propagovaných v rámci nadcházejících svatomartinských hodů. Husy či jejich části se v Lidlu mají prodávat od pondělka 6. listopadu do neděle 12. listopadu a na výběr k nim je množství příloh, zahrnujících bramborové knedlíky, červené zelí, kysané zelí, houskový knedlík či bramborové lokše. Zatímco však tyto přílohy mají ve všech digitálních i fyzických verzích letáků stejnou cenu, u hus jsou v cenách rozdíly, které dosahují až částky 70 Kč za každý kilogram masa.

Zatímco v digitální verzi letáku na webových stránkách Lidlu a také v aplikaci tohoto supermarketu je husa propagována za 179,90 za kilogram, v tištěné verzi letáku či na sociálních sítích Lidlu je již propagována za 219,90 Kč/kg.

Rozdíl panuje i u husích stehen, které vyjdou na 359,90 Kč za kg na webových stránkách Lidlu, ale v tištěném letáku na 429,90 Kč/kg či u husích prsou, jež stojí v aplikaci Lidlu totožně 359,90 Kč a v tištěné verzi jsou opět dražsí o 70 korun u každého kilogramu.



Leták s dražšími cenami hus Lidl propagoval na svých sociálních sítích s popiskem: „Všimli jste si, že v našem on-line letáku najdete i RECEPTY? Jsou skryté pod ikonou kuchařské čepice!“ Kromě receptů však v přiloženém letáku byla skryta i hádanka, kolik tedy vlastně zákazníci u pokladen za husu nechají doopravdy a mnozí upozorňovali, že se jim v aplikaci Lidlu ukazují ceny dosti nižší. „179,90 Kč nebo 219,90 Kč? 359,90 Kč anebo 429,90 Kč?“ nechápali lidé.

„Lidl Česká republika si zase zřejmě zahrává s cenovými akcemi. V on-line reklamách, i v aplikaci je nabízena husa za 179,90 v tištěném letáku 219,90 Kč,“ upozornil jeden z mužů, který na domácí svatomartinské veselí hledal dvě přibližně čtyřkilogramové husy.



Není se co divit, že se podobné dotazy začaly množit. Přece jen, pokud někdo hledal na svatomartinské hody pro svou rodinu podobnou gramáž, cenový rozdíl by už byl u vyšší ceny znatelný a za uvedené 2 husy po 4 kilech by nechal necelých 1760 korun namísto necelých 1440 korun v případě nižší ceny, která byla uvedena v aplikaci Lidlu. Rozdíl 320 korun už je nejen na lahev dobrého svatomartinského vína a při koupi většího množství je pochopitelně málokdo ochotný si takto připlatit.


Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Kolik nakonec svatomartinské menu nakupující vyjde, po velkém množství dotazů supermarket rozsekl. A tentokrát se tak stalo k milému překvapení nakupujících – platí totiž nižší cena z letáku v aplikaci a na webových stránkách řetězce.

„Omlouváme se za nepříjemnosti. Protože je sestavení a vytištění letáku dlouhodobým procesem, někdy se v něm najdou chyby. Z toho plyne i v tiráži uvedená výhrada práva na omyl. Nejaktuálnější je digitální verze, tedy v aplikaci i na internetu. Distribuované letáky již bohužel upravit nelze. Děkujeme za pochopení a ještě jednou se omlouváme,“ vysvětlil Lidl.



Namísto receptů pak i přesto mnozí hledali v letácích supermarketu s úspěchem další chyby. Jednoho ze zákazníků pobavila zejména ta, kdy za uherský salám podle letáku lidé v Lidlu zaplatí 605 korun za kilogram, ale za 1000 gramů již dosti „zázračně“ jen 229,90 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hlavně žerte husy a pijte víno na povel a potom čumte co to stojí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesidoniusm , 06.11.2023 11:27:01

|  13 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…