Svaz měst a obcí proti reformám: Devastační, neefektivní, nehospodárné

01.12.2012 17:03

Reformní procesy jsou uspěchané a nedostatečně připravené a negativně dopadají na obce a služby, které poskytují občanům. Konstatovali to účastníci konference SMO. příkladem je podle Svazu sociální reforma. "Jejím výsledkem je rozbití stávajícího funkčního modelu, zpřetrhání vazeb mezi sociální prací a motivující výplatou sociálních dávek, což nevede k úsporám, ale naopak k neefektivitě a nehospodárnosti celého systému," konstatoval SMO.

Svaz měst a obcí proti reformám: Devastační, neefektivní, nehospodárné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Konstatovali to účastníci konference SMO. příkladem je podle Svazu sociální reforma. "Jejím výsledkem je rozbití stávajícího funkčního modelu, zpřetrhání vazeb mezi sociální prací a motivující výplatou sociálních dávek, což nevede k úsporám, ale naopak k neefektivitě a nehospodárnosti celého systému," konstatoval SMO.

Korupci nic nebrání

Účastníci konference zároveň odmítli, aby starostové byli a priori podezříváni z podpory korupce kdykoli vznesou připomínky, například k zákonu o obcích nebo o veřejných zakázkách, a upozorňují na negativní dopady nedomyšlených protikorupčních úprav v legislativě. "Ty nejenže nejsou schopny korupci zabránit, ale znemožňují faktický výkon jejich samosprávných kompetencí, a v konečném důsledku prostor pro korupci spíše rozšiřují," prohlásili účastníci konference.



Současně žádají vládu a poslance všech politických stran, aby jakékoli reformy připravovali uváženě. "Žádáme aby zvažovali dopady a svými rozhodnutími neoddalovali výkon veřejné správy občanům. Proto podporují výzvu obcí s pověřeným obecním úřadem na zastavení dokončení II. fáze reformy veřejné správy a vyzývají k tomu, aby nejprve byla dokončena reforma ústřední státní správy," praví se v prohlášení účastníků konference.

V této souvislosti vyzvali účastníci konference ministerstvo práce a sociálních věcí, aby řešilo závažné nedostatky ve funkčnosti jednotného informačního systému. Aby zajistilo provázanost mezi sociální prací a výplatou sociálních dávek včetně nastavení motivačních prvků pro klienty a poskytlo obcím informační a statistické výstupy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…