Svaz průmyslu podpoří na tripartitě plné prolomení limitů těžby

01.02.2015 20:33

Svaz průmyslu a dopravy ČR podpoří jako klíčový zástupce zaměstnavatelů na pondělním jednání tripartity úplné prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách. ČTK to dnes sdělil mluvčí svazu Milan Mostýn. Taková varianta by znamenala zbourání celého Horního Jiřetína a místní části Černice. Úprava limitů těžby, kvůli které by se musely bourat domy, nemá ale podporu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ani dalších dvou předsedů vládních stran.

Svaz průmyslu podpoří na tripartitě plné prolomení limitů těžby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace hornických odborů před ministerstvem průmyslu a obchodu za prolomení těžebních limitů v severních Čechách

Svaz v dnešním prohlášení uvedl, že navrhne tripartitě, aby doporučila vládě plné využití zásob uhlí na lomu Československé armády (ČSA) i Bílina. Podle svazu na hnědém uhlí stojí polovina české energetiky a jeho nedostatek by zdražil energii a ohrozil dostupnost levného a ekologického zásobování teplem pro statisíce domácností. "Poškodilo by to i zájmy českého průmyslu. Mnoho nejdůležitějších českých průmyslových firem je závislých na dostupnosti levného domácího uhlí, které nemá v současné době adekvátní náhradu," uvedl svaz.

Za úplné prolomení limitů v pátek v Praze demonstrovaly stovky horníků

Ministerstvo průmyslu zpracovalo pro novou surovinovou politiku státu čtyři možnosti, jak s limity naložit. Vedle úplného prolomení limitů je možností jejich úplné zachování a také prolomení jen na dole Bílina, kde by to neohrozilo žádná lidská sídla. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) chce na jednání vlády prosazovat variantu posunutí limitů na dole Bílina a částečného prolomení na dole ČSA, která by znamenala zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně.

Proti jakékoliv úpravě limitů se staví ekologické organizace, představitelé Litvínova a Horního Jiřetína a také Strana zelených. Zachovat limity nejméně po následující dvě desetiletí navrhla také Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR, podle níž těžba v severních Čechách zvýšila nemocnost a úmrtnost obyvatel a zpomalila vývoj dětí. Premiér Sobotka v pátek uvedl, že by se měla podporovat varianta, která nebude znamenat bourání domů. Podle vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) prolomení limitů není potřeba, protože většina uhlí se v Česku mění na elektřinu, která se vyváží. Proti bourání domů v Horním Jiřetíně je také vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Za úplné prolomení limitů v pátek v Praze demonstrovaly stovky horníků hlavně ze společnosti Severní energetická, které patří důl ČSA. Představitelé hornických odborů při demonstraci uvedli, že částečné prolomení prosazované Mládkem není dostatečné, protože jen dílčí posun limitů na dole ČSA nezaručuje rentabilitu budoucí těžby. V případě dolu Bílina, který patří společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ, se prolomení limitů dlouhodobě připravuje ve spolupráci a shodě s okolními obcemi.

Na jednání vlády má Mládek návrh postupu s těžebními limity v rámci nové surovinové politiky ČR předložit do konce března. Limity těžby v severních Čechách zaručující městům a obcím, pod nimiž jsou zásoby hnědého uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…