Švédská pravice vyhrála volby. Premiérka uznala porážku

14.09.2022 21:20

Ve Švédsku se dějí změny na povolební politické scéně. Tamější dosud opoziční pravicový blok má šanci po osmi letech být u kormidla a vystřídat u vlády sociální demokracii. Švédská sociálnědemokratická premiérka Magdalena Anderssonová dnes uznala porážku v nedělních parlamentních volbách a oznámila svou demisi.

Švédská pravice vyhrála volby. Premiérka uznala porážku
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Příležitost sestavit novou vládu získá vítězný blok čtyř pravicových stran, včetně nacionalisticky populistických Švédských demokratů; uvedla to agentura Reuters. Dosavadní premiérka Magdalena Anderssonová svolala tiskovou konferenci, na níž přijala porážku a uznala vítězství opozičního pravicového bloku. Současně připomněla, že sociální demokraté zůstávají největší švédskou stranou s více než 30 % hlasů. „V parlamentu mají převahu jednoho nebo dvou křesel. Je to slabá většina, ale je to většina,“ uvedla Anderssonová.

Po sociální demokracii jsou Švédští demokraté se ziskem 20,6 procenta druhou nejsilnější stranou. Pravicové strany ale nehodlají s demokraty spolupracovat. „Se Švédskými demokraty vládu nevytvoříme. To je pro nás hranice, kterou nehodláme překročit,“ řekl serveru Euractiv představitel Umírněných Tomas Tobé podle serveru Seznam Zprávy.

Umírnění pak získali třetí příčku se ziskem 19,1 procenta. Jejich šéf Ulf Kristersson by se mohl stát novým švédským premiérem. „Nyní začnu pracovat na sestavení nové vlády, která dokáže věci dotáhnout do konce, vlády pro celé Švédsko a všechny občany,“ řekl Kristersson novinářům.

Výsledek voleb musí být ještě oficiálně potvrzen, k tomu dojde pravděpodobně do víkendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…