Švédská studentka prý odmítla protest s Grétou, chtěla se raději učit. Dopadla moc zle

27.05.2019 17:17

Redaktor serveru Info.cz Jan Palička ve svém komentáři o studentských protestech na ochranu klimatu, jež odstartovala šestnáctiletá Švédka Greta Thurnbergová, shrnuje dění, které protesty provází, a varuje před tím, že studenti, kteří se ke stávce nepřidají, mohou mít minimálně ve Švédsku jistý problém. Své tvrzení Palička opírá o případ studentky, která se rozhodla, že by místo stávkování raději zůstala na výuce, a narazila tak na silný odpor a šikanu nejen ze strany spolužáků, ale i od své učitelky a vedení školy.

Švédská studentka prý odmítla protest s Grétou, chtěla se raději učit. Dopadla moc zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Iniciativa studentů a studentek Fridays For Future pořádala středoškolskou stávku za zlepšení stavu klimatu nejen v Praze

Anketa

Jste spokojeni s výsledky evropských voleb v ČR?

24%
76%
hlasovalo: 7102 lidí
„Z šestnáctileté Grety Thurnbergové je už nějakou dobu globální celebrita. Švédská školačka objíždí kongresy a mluví k vlivným politikům, přitom pokračuje v aktivitě, která ji proslavila – v tzv. studentské stávce za klima. Ke stávkování inspirovala statisíce vrstevníků po celém světě. Ale co s těmi, kteří se přidat nechtějí? V Gretině rodném Švédsku můžou mít problém,“ shrnuje v úvodu svého komentáře redaktor Jan Palička.

„Ještě před rokem ji nikdo neznal. Teprve nedávno oslavila šestnáctiny, a už je celosvětově známou osobností, nejspíš nejvlivnější ze své generace,“ píše o Gretě Thurnbergové Palička a dodává, že se zapsala do povědomí tím, že „v pátky přestala chodit do školy a namísto toho protestovala před budovou parlamentu za důslednější ochranu klimatu“.

Palička následně dodává, že ony stávky za ochranu klimatu mohou být pro mnoho studentů záminkou, proč nemusejí v pátek chodit na výuku, ale že se najdou zcela jistě i tací, kteří jdou stávkovat primárně kvůli ochraně klimatu. „Jedno je ale jisté: stejně tak jako žáci mají právo se akce zúčastnit, měli by mít právo účast odmítnout. Ať si každý rozhodne sám, a to bez jakéhokoli stigmatu. Bohužel realita je odlišná,“ poukazuje Palička na určitou nedobrovolnost studentů připojit se do stávky.

Palička poukázal i na varovný příběh studentky z Gretina rodného Švédska: „Jen řekla, že si nemyslí, že stávka je vhodným způsobem boje s klimatickými změnami a že raději zůstane ve škole. Za to se jí dostalo šikany ze strany spolužáků i učitelky. Ta ji údajně před celou třídou označila za ‚klimatickou popíračku‘ a říkala jí, aby si podobná rozhodnutí do budoucna hodně dobře rozmyslela.“ O příběhu dívky informoval švédský server Det Goda Samhället.

Když se prý dívčina matka proti jednání učitelky a spolužáků, které její dceru traumatizovalo, ohradila, vedení školy se kantorky zastalo a naopak obvinilo matku ze závadného chování a špatné výchovy, kvůli níž prý dcera nemá „vstřícný přístup k pozitivním aktivitám“.

„Boj za záchranu životního prostředí a jeho ochranu si dnes pro sebe usurpují aktivistické skupiny, které se často neštítí ničeho a účel pro ně světí prostředky. Namísto hledání co nejširšího celospolečenského konsenzu jsme svědky nálepkování a rozdělování lidí na ty, kteří jsou ‚s námi‘ na té správné straně, a ty, kteří jsou proti. A jejich postoj pak aktivisté automaticky svévolně vykládají jako touhu po zkáze planety,“ myslí si s narážkou na příběh švédské dívky Palička.

A pro podpoření svého tvrzení se Palička rozhodl zmínit i o rozhodnutí levicového deníku Guardian, který, jak Palička poukazuje, došel k přesvědčení, že kdo má na problematiku jiný názor než ideologicky prověření aktivisté, ten by měl být nazýván „popíračem“, stejně jako třeba ten, kdo zpochybňuje holokaust.

Dále Palička píše, že o tom, že téma ochrany životního prostředí by pro jejich radikálnost nemělo být ponecháno environmentalistům, píše i někdejší místopředseda britských Zelených Mallen Baker. A závěrem Palička dodává: „Možná by skutečně bylo nejlepší nezneužívat ekologická témata pro vedení své moderní verze třídního boje a pokusit se s těmi, kterými aktivisté dnes opovrhují, dohodnout na společném nejlepším možném řešení. A úplně nejlepší by bylo vést tento třídní boj mimo školní lavice. A když už se ho dopustí učitelka, nemělo by se jí dostat uznání, ale vyhazovu.“

reklama

autor: rak

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…