Svět se obrací naruby. Jestli s tím nic neuděláme, bůh nám buď milostiv, píše publicista

13.08.2017 15:38

Publicista František Kostlán má strach z toho, co se děje se světem. Jasněji se ukazuje, že stále populárnější jsou „alternativní fakta“. Jenže alternativou k pravdivým faktům jsou jen lži – a těm je třeba čelit. Jinak se náš svět změní k nepoznání.

Svět se obrací naruby. Jestli s tím nic neuděláme, bůh nám buď milostiv, píše publicista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

„Svět se obrací naruby, slova opět získávají falešné významy a s tím se i mění dění a jeho posuzování. Výraz ‚alternativa‘ měl dříve tradiční význam: alternativou k totalitě byly demokracie a svoboda. Dnes je to obráceně. Alternativci vládnou a mají podporu části společnosti, protože (prý) bojují proti establishmentu, proti ‚elitě‘. A jejich alternativou k demokracii a svobodě je populistické autoritářství, o němž nemůžeme vědět, kde se zastaví,“ píše v textu uveřejněném na servetu Aktuálně.cz Kostlán.

Stačí se podívat na to, jak si počíná Donald Trump a jeho tým, který už se dovolával „alternativních faktů“ a dával jim přednost před realitou. To je ale pro nejmocnějšího politika na planetě poněkud nebezpečný přístup. Zvlášť, když mnozí Američané věří spíše prezidentovým „alternativním faktům“ či hraní na emoční struny – a na novináře, kteří prezentují fakta, útočí, i když zatím jen slovně.

Celý článek naleznete zde

Nejde ale jen o prezidenta Trumpa. „Alternativní fakta“ ovlivnila i hlasování o vystoupení Velké Británie z EU. Zastánci brexitu s Nigelem Faragem objížděli království s červeným autobusem, na němž bylo velkými viditelnými písmeny napsáno, že Britové posílají do Bruselu 350 milionů liber týdně. Jenže když Farage v referendu vyhrál, bez uzardění novinářům přiznal, že to není pravda. Aby dosáhl vystoupení Británie z EU, lhal. A tahle lež ovlivňuje a bude ovlivňovat život ve Velké Británii i v EU.

„Takovou nadvládu alternativní pravdy a arogance přeci známe i z vlastní zkušenosti. Zeman, Babiš, ale i většina předních představitelů ostatních parlamentních stran, ji používají takřka denně. Nyní to tedy zažíváme ve světovém měřítku. Alternativci si evidentně rozumějí a začínají propojovat svůj svět – a náš svět postupně bledne, až zmizí. Vzdálená naděje tkví v tom, že se tomu nealternativci důrazně postaví, jako to dělají v Polsku. Bůh nám buď milostiv,“ uzavírá varovně publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…