Svět se prý hodně mění. Jde o Kosovo

11.11.2015 11:20

Svět se mění. Svědčí o tom hlasování v UNESCO o Kosovu, píše Mirko Raduševič na serveru Literarky.cz. Na včerejším zasedání v Paříži totiž UNESCO do svých řad právě Kosovo nepřijalo. A to je poprvé, kdy návrh Valného shromáždění OSN nepřošel hlasováním UNESCO.

Svět se prý hodně mění. Jde o Kosovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest proti porušení mezinárodního práva-uloupení Kosova Srbsku

Podle Raduševiče tak jde o prohru zemí, jako jsou USA, Turecko, Saúdská Arábie, Francie i další. Pro sice byla například Česká republika, Slovensko však již nikoliv. Prý z toho důvodu, že má samo obavy z odštěpeneckých snah svých národních menšin. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák k tomu dodal, že by byl rád, kdyby Srbsko a Kosovo chápaly, že mezinárodní společenství od nich očekává, že návrhy budou podávat ve vzájemné dohodě a shodě. 

„Všem je jasné, že Kosovo tímto hlasováním a úsilím o vstup do UNESCO jenom pokračuje ve své snaze odtrhnout se od Srbska a stát se zcela samostatným státem. Intenzifikace úsilí začala již mnohem dříve vydáváním kosovských cestovních dokladů, které začalo nakonec po tlaku EU uznávat i Srbsko,“ konstatuje Raduševič s tím, že kosovští představitelé si od vstupu do UNESCO hodně slibovali. „Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić k tomu prohlásil, že ‚je to podobné, jako by se do UNESCO hlásil Islámský stát‘,“ konstatoval Raduševič. I z toho důvodu prý Srbové své včerejší hlasování hodnotí jako své velké diplomatické vítězství.

Původní text ZDE.

Západ je z výsledku hlasování UNESCO překvapen, očekávalo se totiž vítězství. Prohra je o pouhé tři hlasy. Kosovo již navíc předtím dosáhlo úspěchu jako člen OSN, Světové banky, Mezinárodního olympijského výboru či Mezinárodního měnového fondu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…