Svět v šoku z úniku dat o ulitých penězích. Prasklo to i v této rostoucí obrovské zemi

04.04.2016 11:21

Bublina praská i nadále – tentokráte se skandál provalil v Číně. Alespoň osm vrcholných představitelů čínské vlády je skrze prostředníky napojeno na offshorový byznys, dokazují dokumenty zveřejněné v rámci Panama Papers. Přitom se nejedná o žádné muže v pozadí; na spisech se objevila jména rodinných příslušníků samotného prezidenta Číny Si Ťin-pchinga a bývalého premiéra vlády Li Penga.

Svět v šoku z úniku dat o ulitých penězích. Prasklo to i v této rostoucí obrovské zemi
Foto: repro
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching na vojenské přehlídce

V závalu téměř 11 milionů zveřejněných dokumentů jedné z největších offshorových právních firem na světě objevil tým žurnalistů i záznamy, které dokazují spojení mezi švagrem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a offshorovou společností zakoupenou od panamské firmy. Dokumenty poukazují i na vnučku bývalého předsedy vlády, která zakoupila offshorovu společnost za směšnou cenu jednoho dolaru.

Tímto výčtem to ovšem nekončí. Mezinárodní konsorcium investigativních žurnalistů (ICIJ) zveřejnilo zprávy o celkem osmi současných i bývalých členech vrcholného orgánu Komunistické strany Číny a jejich napojení na offshorové společnosti získané skrze právní firmu Mossack Fonseca.

Konsorcium zatím zveřejnilo konkrétní důkazy o čtyřech čínských státnících. Mimo současného prezidenta a bývalého předsedu vlády se jedná o bývalého člena politbyra Ťiu Čching-lina a rovněž již neaktivního šéfa strany ve městě Čchung-čching Po Si-laje. U všech těchto politiků byly mezi dokumenty nalezeny údaje o spojení mezi některými jejich rodinnými příslušníky a offshorovými společnostmi.

Ironií je to, že sám prezident Si na konci roku 2012 inicioval protikorupční kampaň, která odhalila případy korupce téměř v každé z čínských provincií. Obětí této kampaně se stal i bývalý šéf bezpečnosti Čou Jung-kchang – tím Si porušil nepsané pravidlo o nevyšetřování bývalých členů stálého výboru politbyra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…