Světová agentura analyzuje situaci v Polsku. A takto informuje o jednání polské vlády

19.05.2016 21:18

Agentura Bloomberg se rozhodla podívat se na zub současnému Polsku. Tamní vládnoucí strana Právo a spravedlnost totiž svým populismem brání Polsku v naplnění svého ekonomického potenciálu. Místo prázdných slibů by měla přijít s tím, jak sežene peníze na to, co je opravdu potřeba.

Světová agentura analyzuje situaci v Polsku. A takto informuje o jednání polské vlády
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„Polské ekonomice se daří vcelku dobře, obzvlášť na evropské poměry, ale jeho populistická konzervativní vláda mu brání v tom, aby se dařilo ještě lépe,“ stojí ve čtvrtečním úvodníku agentury Bloomberg.

Polsko se totiž za poslední dobu propadlo hned u několika ratingových agentur, stále si půjčuje další peníze a vytváří sliby, které však nebude jen tak jednoduché splnit. Zhoršující se situaci vnímá i Mezinárodní měnový fond, podle kterého došlo v Polsku k oslabení některých institucí.

„Bez debat je spousta věcí, které v polské ekonomice fungují, včetně diverzifikace produkce, schopných pracovníků, dobře zajištěných bank a obrovského množství nových technologií.“ Polsko si stále počíná nadstandardně s ohledem na celou EU. „Optimisté si myslí, že polská ekonomika je dostatečně silná na to, aby přestála trochu hloupého populismu.“

To je však podle Bloombergu zcela mylná představa, jelikož Polsko ani v nejmenším nenaplňuje svůj ekonomický potenciál. „Platy jsou pouze třetinové oproti průměru EU, a na východě, který trpí vysokou nezaměstnaností, žijí jedni z nejchudších lidí v celé EU.“ Polsko má však na mnohem více.

K tomu by však potřebovalo oprostit se od prázdných slibů a přistoupit ke strukturálním reformám. Zajistit více dlouhodobých pracovních míst, zmodernizovat ekonomiku a veřejné finance, být více efektivní v energetice, těžbě i zemědělství. Místo toho však slibuje nové příspěvky na děti či snížit důchodový věk. Kde na to však vezme peníze, je ve hvězdách.

Vláda má také v plánu vyplácet hypotéky ve vlastní měně, v polském zlotém, což by však znamenalo pro banky ohromné náklady při přepočtu měn, podle Moody's až tři procenta HDP, přičemž banky mají již teď problémy se zavedením nových daní, které omezují jejich schopnost půjčovat peníze.

„Místo toho, aby se postavila opravdovým ekonomickým výzvám, věnuje vláda většinu svojí energie boji s Ústavním soudem, rozepřím s Evropskou unií a snaze vytlačit její kritiky ze státních médií a veřejných institucí. Všechno tohle může učinit voliče šťastnými, avšak na krátkou dobu. Populismus je často populární jen do doby, kdy už najednou není.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…