Světová média píší o zdraví prezidenta. Američané připomínají kouření a alkohol, Rusové chování Vystrčila

18.10.2021 22:25 | Analýza

Zprávu o neschopnosti prezidenta Miloše Zemana vykonávat prezidentské povinnosti registrují média po celém světě. Americká agentura AP připomíná, že Zeman holdoval cigaretám a alkoholu. V evropských médiích se mohutně komentuje přístup prezidentské kanceláře, která odmítala podrobnosti o prezidentově stavu zveřejnit. Z Ruska přicházejí rozbory, zda nejde o „politickou hru“. „Nezapomínejme: Babiš má prezidentské ambice,“ zní z Moskvy. Došlo i na Schwarzenberga.

Světová média píší o zdraví prezidenta. Američané připomínají kouření a alkohol, Rusové chování Vystrčila
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman odvolil na zámku v Lánech

Anketa

Bude Fiala lepší premiér než Babiš?

12%
85%
hlasovalo: 28646 lidí
Podle zprávy Ústřední vojenské nemocnice, v níž se Miloš Zeman léčí, není aktuálně prezident ve stavu, kdy by byl schopen vykonávat jakékoli pracovní povinnosti a návrat k výkonu prezidentských povinností hodnotí jeho lékaři během následujících týdnů jakožto „nejistý“.

Po zveřejnění zprávy předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) řada světových médií informuje o liknavém průběhu zveřejňování informací o schopnosti prezidenta zastávat úřad, ale také si všímají otázky o prezidentských pravomocech.

Německá agentura DPA si podle ČTK všimla tvrzení premiéra Andreje Babiše, že ho zpráva o Zemanově zdravotním stavu překvapila a upozorňuje také na dnešní výrok hradního kancléře Vratislava Mynáře, že se Vystrčil snaží zviditelnit.

Americká agentura AP poukazuje, že Zeman holdoval cigaretám a alkoholu, i to, že se potýkal s cukrovkou a kvůli problémům s chůzí využíval invalidní vozík.

Reuters pak nejvíce komentuje přístup Hradu a píše, že prezidentská kancelář ignorovala výzvy k poskytnutí podrobností o Zemanově zdravotním stavu a omezila se na tvrzení, že hospitalizace prezidentovi nepřekážela ve výkonu povinností.

Ruská média zmiňují Vystrčilovo vyjádření, že horní komora parlamentu bude muset jednat o aktivaci článku 66 Ústavy ČR o převodu prezidentských pravomocí na premiéra a předsedu dolní parlamentní komory.

V listu Moskovskij komsomolec profesor Oleg Soloduchin, označovaný za „experta na situaci v České republice“ píše, že jde o „politické hry“ a že není důvod zbavovat Zemana pravomocí.

„Zeman má zdravou mysl a střízlivou paměť, není důvod mu prezidentské pravomoci odejmout,“ hodnotí komentátor i přesto, že nezná přesnou Zemanovu diagnózu.

Podle Soloduchina by mohl o prezidentském křesle uvažovat končící premiér Andrej Babiš (ANO), byť funkci zatím ustavičně odmítá. „Nezapomínejme: Babiš má prezidentské ambice. A Zeman ho veřejně schválil jako potenciálního nástupce. Jeho šance stát se prezidentem jsou dostatečně vysoké,“ míní ruský komentátor.

Vzpomenut byl také Zemanův rival z prezidentských voleb Karel Schwarzenberg, u něhož komentátor připomíná, že před vrbětickou kauzou prohlašoval, že je nutnost najít důstojné místo pro sochu maršála Koněva, jejíž odstranění pošramotilo vztahy obou zemí. Soloduchin vysvětluje ruským čtenářům, že jde přitom o „velmi významnou osobu v České republice, kterou nelze podezírat ze sympatií k Rusku“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…