Světoví i čeští filmaři požadují propuštění barmského režiséra

26.04.2019 21:35

Více než 450 filmařů podepsalo otevřený dopis, v němž vyzvalo barmskou vládu, aby byl okamžitě propuštěn vězněný dokumentarista a režisér Min Tchin Ko Ko Ďi. Ten čelí v zemi obvinění z „urážky a hanobení armády“; úřady ho zadržely na začátku dubna, napsal dnes web Screen Daily. K výzvě se připojili mimo jiné i umělecký ředitel karlovarského mezinárodního filmového festivalu Karel Och či šéf lidskoprávního filmového festivalu Jeden svět Ondřej Kamenický.

Světoví i čeští filmaři požadují propuštění barmského režiséra
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Prominentní barmský režisér byl obviněn poté, co na svém facebookovém účtu zveřejnil příspěvky, jimiž vyjádřil obavy o připravované ústavní změny. Barmský základní zákon zatím umožňuje armádě zablokovat jakékoli důležité změny v zemi. Dokumentaristovi nyní za hanobení armády hrozí až dva roky vězení.

Spolupracovníci se obávají zejména o režisérovo zdraví. Muž se dlouhodobě léčí s rakovinou jater a před třemi měsíci podstoupil těžkou operaci. Podle webu Screen Daily měl umělec při čtvrtečním soudním jednání potíže stát, podle místních médií v soudní síni omdlel. Soud ho přesto odmítl propustit na kauci, ve vazbě tak zůstane do dalšího přelíčení, které se má konat 9. května.

„Jeho nedávná perzekuce nás naprosto šokovala a je pro nás něčím, co nemůže být tolerováno. Společně s dalšími kolegy ze zahraničních lidskoprávních festivalů proto vyzýváme příslušné orgány k jeho propuštění a zastavení stíhání,“ uvedl v prohlášení zaslaném ČTK šéf festivalu Jeden svět Kamenický. Připomněl zároveň, že se dokumentarista zúčastnil festivalu Jeden svět v Praze z roce 2012, sám se následně zasadil za uspořádání prvního lidskoprávního filmového festivalu v Barmě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

5:00 Rodiče o tom nevědí. Co neziskovky na školách ukazují dětem

Pedagogičtí pracovníci jsou povinni „poskytovat dítěti, žáku, studentovi nebo zákonnému zástupci nez…