Švihlíková: Závidíme Číně? Nezastavíme ji, zamysleme se spíš nad sebou

18.05.2022 10:34 | Glosa

Ekonomka Ilona Švihlíková v komentáři pro MF Dnes obrací pozornost Česka k Číně. Ačkoli se nepodařilo zrealizovat téměř žádnou z čínských investic, které v minulosti sliboval český prezident Miloš Zeman, podle ekonomky bychom Čínu neměli přehlížet, Zde je důvod.

Švihlíková: Závidíme Číně? Nezastavíme ji, zamysleme se spíš nad sebou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

Ilona Švihlíková má za to, že v Evropě převládají některé stereotypy týkající se Číny. Evropa i dnes často hledí na Čínu jako na zemi s levnou pracovní silou, které čeká na zahraniční investice. Jenže podle Švihlíkové je situace už dávno jiná.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

„Pokud se podíváme na statistiku, tak HDP na obyvatele v ‚říši středu‘ se blíží 12.000 amerických dolarů na obyvatele, zatímco v porovnatelně lidnaté Indii je to jen něco přes 2000 dolarů. Čína je stále atraktivnější jako bohatnoucí trh, což odpovídá i jinému typu investic. Budou to nutně stále méně ty, které stojí na levné práci – pro ty tu jsou země jako Laos či Bangladéš. Koneckonců čínská strategie vyjádřená v heslu ‚Made in China 2025‘ dobře ukazuje, jak má země svou růstovou a modernizační cestu promyšlenou,“ napsala

Po covidu a během války na Ukrajině se ukazuje, že se rozbíjejí globalizační řetězce a ekonomika se více regionalizuje. Zkracují se dodavatelské řetězce. Čína je úzce propojena s Indonésií a s dalšími asijskými zeměmi.

A pokud chce Západ s Čínou držet krok, podle Švihlíkové by se nad sebou měl zamyslet.

„Čína se za posledních 40 let změnila nebývale. Ze země, která řešila doslova existenční problémy, se stala největší světovou ekonomikou (v paritě kupní síly), technologicky vyspělou, která je schopna investovat po celém světě. Tento vzestup vzbuzuje u řady zemí znepokojení (možná je to i závist?). Řešením ovšem není pokus ji ‚zastavit‘, ale spíše se zamyslet nad vlastními, méně úspěšnými růstovými modely a strategiemi. Pokud nám dnes vadí, že Čína je zodpovědná za třetinu světového výstupu zpracovatelského průmyslu, měli bychom se spíše kriticky podívat na mocenské vztahy mezi západními národními státy a nadnárodními korporacemi,“ uzavřela ekonomka Švihlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…