Svobodní rozjeli kampaň proti zákazu aut se spalovacími motory

09.06.2023 13:55 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ V roce 2026 má Evropská unie definitivně hlasovat o detailech již jednou schváleného zákazu prodeje nových aut se spalovacími motory. Podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka nesmíme tento čas promarnit a dokud je to možné, budou se Svobodní snažit tento zákaz zastavit. I proto v těchto dnech spustili celorepublikovou kampaň, kterou chtějí na tuto programovou prioritu upozornit.

Svobodní rozjeli kampaň proti zákazu aut se spalovacími motory
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

„Zákaz prodeje aut se spalovacím motorem může radikálně snížit konkurenceschopnost českého hospodářství a ohrožuje statisíce pracovních míst nejen v automotive průmyslu. Navíc z osobního auta se stane luxus, zákaz znepřístupní auta pro běžné lidi, protože si je nebudou moci dovolit. Povede k razantnímu poklesu životní úrovně občanů ČR. Zdraží nejen osobní ale i jiné druhy dopravy, což se promítne do cen všeho, co se dnes vozí po silnici,“ vylíčil základní argumenty Libor Vondráček, předseda Svobodných. 
 
 
Podle Vondráčka tento chystaný unijní krok navíc podpoří další vylidnění venkova, kde dnes bez auta lze jen těžko fungovat. „EU tak způsobí snížení možnosti mobility lidí za prací, což celkově zpomalí ekonomiku a omezí možnosti výkonu svobody pohybu,“ je přesvědčený Vondráček, podle kterého zákaz jednoho druhu aut brání v rozvoji všech technologií a hledání toho nejefektivnější řešení, např. nejnovější klasické motory mají stále menší spotřebu. „V neposlední řadě takový zákaz nás přibližuje totalitním režimům, protože podobné zákazy se hodí do totalitní, nikoliv svobodné společnosti,“ dodal Vondráček. 
 
Podle Svobodných navíc by přechodem pouze na elektromobily zásadním způsobil zvýšení naši surovinovou a technologickou závislost na Číně. „Pozitivní efekt pro přírodu je přinejmenším sporný. Výroba elektromobilů a jejich baterií zvýší emise jinde ve světě. Likvidace baterií představuje problém pro recyklaci a nakládání s odpadem. Ani elektromobily rozhodně nebudou bez emisí. Způsobí to velké výkyvy spotřeby energie a ani dvojnásobná kapacita přenosové sítě nás možná neuchrání před black-outy,“ je přesvědčený lídr Svobodných pro nadcházející evropské volby. 
 
Vondráček také upozornil na to, že pro pohon elektromobilů bude potřeba budovat nové elektrárny a často i otevírat již zavřené uhelné. „Dle současných technologií by nahrazení aut elektromobily vedlo k vytěžení některých prvků na naší planetě a nutnosti zahájit těžbu na jiných planetách,“ dodal Vondráček. 
 
Proto Svobodní již před časem spustili petiční akci, kterou zde podepsaly již tisíce lidí
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …