Svobodní se zastali podnikatele, který dostal pokutu za pracovní inzerát

21.09.2023 10:20 | Monitoring

Podnikatelé, pozor! Diskriminovat pohlaví v pracovních inzerátech se nevyplatí. Své o tom může vyprávět majitel českobudějovické restaurace Zlatá hvězda Jan Dobiáš, který ani po roce a půl neunikl pokutě za to, že na dveře svého podniku vyvěsil inzerát, že shání servírku. Podle inspektorátu práce se měl dopustit diskriminace pohlaví, za což mu hrozila pokuta až 20 tisíc korun. Takový postup státu však ostře zkritizoval předseda Svobodných Libor Vondráček, který v této souvislosti připomněl, že vůči podnikatelům stát měří dvojím metrem.

Svobodní se zastali podnikatele, který dostal pokutu za pracovní inzerát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Jak v polovině září připomněl portál Info.cz, inspektorát práce nakonec pokutu snížil na 8500 korun, kterou hostinský musí zaplatit. Svůj boj však nevzdává a obrátil se na soud. Chce prokázat, že ho úřad práce šikanoval a diskriminoval. 
 
Podle právníka a předsedy Svobodných Libora Vondráčka jde jednoznačně o buzeraci. „Dokud bude stát takto buzerovat podnikatele za jejich peníze, nikdy nebude rozpočet vyrovnaný a nikdy nebude naše ekonomika vzkvétat,“ řekl rozhodně Vondráček a připomněl postup státu během pandemie covidu-19. 
 
 
„Na jednu stranu přitom stát důsledně trestá ty, kteří do inzerátu napíší jen servírka a vynechají číšník, neboť se prý dopouští diskriminace. Na druhou stranu po stejném zaměstnavateli ještě nedávno požadoval diskriminaci neočkovaných pod pohrůžkou pokuty,“ zdůraznil předseda Svobodných.
 
„Dnes vláda podporuje kvóty na počty žen ve vedení firem, a tím opět pozitivně diskriminuje ženy, což mnoho z nich uráží. Stát se musí zaměřit na své hlavní úkoly, ve kterých selhává, a podnikatelům by měl nechat prostředky a klid na práci,“ apeloval Libor Vondráček. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Aby stát vyměřil včas dle zákona důchod, na to čas a úředníky nemá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 21.09.2023 11:06:00
Ale v šikaně slušných lidí jsou přeborníci.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…