Svržení Viktora Orbána silami George Sorose? Je zde zásadní vyjádření

02.02.2017 12:15

Maďarský premiér Viktor Orbán se po roce opět setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jak píše na svém webu Rádio Svobodná Evropa, schůzka obou státníků budí v Evropské unii značné pohoršení.

Svržení Viktora Orbána silami George Sorose? Je zde zásadní vyjádření
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Z návštěvy Putina v Budapešti levicově orientovaným úředníkům z Bruselu vstávají doslova vlasy hrůzou na hlavě. Jsme z toho setkání znepokojeni. O tom není pochyb. Tenhle rok patří Putinovi,“ konstatoval nejmenovaný úředník z Bruselu. Podle expertů bude Putin vedle snahy uzavřít obchodní kontrakty usilovat o pomoc Budapešti v otázce zrušení protiruských sankcí. Za poslední rok tak jde již o třetí setkání obou státníků.

„Návštěva Putina v Maďarsku mě nepřekvapuje. Ruský prezident se snaží zničit naši jednotu,“ cituje Rádio Svobodná Evropa litevského europoslance Petrase Austreviciuse. Naopak maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó si příjezd ruské hlavy státu pochvaluje. „Už jenom samotné načasování je perfektní. Návštěva má velký význam, protože celý svět očekává zlepšení vztahů mezi Ruskem a Spojenými státy.“

Szijjártó patří k hlavním příznivcům zrušení sankcí. „Neměli bychom se radovat z toho, že jsme poškodili ruskou ekonomiku. Něco takového je špatné i pro celou Evropu. Maďarsko přišlo kvůli sankcím o 6,5 miliardy dolarů. Pokud by měly sankce nějaký efekt, tak by se přece už musel nějakým adekvátním způsobem projevit,“ řekl šéf maďarské diplomacie před několika dny. Jak uvádí Rádio Svobodná Evropa, vzájemný obchod mezi oběma zeměmi se za poslední tři roky snížil o 50 %.

O zrušení sankcí často hovoří i slovenský premiér Robert Fico či prezident Miloš Zeman, ale Szijjártó společně s Orbánem patří mezi nejhlasitější zastánce tohoto kroku v celé Evropě. Zatímco pro velkou část členských států představuje největšího nepřítele Rusko v čele s Putinem, samotná maďarská vláda za největší nebezpečí pro svoji zemi považuje amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, který po celém světě financuje stovky neziskových organizací.

V Maďarsku se nedávno hovořilo o tom, že by mělo být působení Sorosem financovaných neziskovek v zemi zakázáno. Szijjártó dokonce nyní v rozhovoru s prokremelskou zpravodajskou stanicí RT tvrdí, že se Soros snaží prostřednictvím neziskových organizací svrhnout Orbánovu vládu. „Soros by si přál, aby naše vláda selhala, protože nesouhlasí s našimi postoji. Shledáváme nedemokratickým, když někdo ze zahraničí ovlivňuje voliče v tom, koho by měli volit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…