Sýrie: Putin něco chystá, třesou se USA

08.09.2015 10:03

Rusové nyní dodávají Sýrii nejvíce zbraní od začátku syrského konfliktu před čtyřmi lety. Navíc ruští experti rozšiřují a modernizují velké vojenské letiště na území kontrolovaném Asadem. Píše o tom server Aktuálně.cz s odvoláním na prý obvykle dobře informovaný libanonský deník as-Safír.

Sýrie: Putin něco chystá, třesou se USA
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Rusové se totiž snaží udržet u moci stávajícího syrského prezidenta Bašára Asada. To se ale logicky nelíbí Washingtonu, který požádal Atény, aby nepovolily ruským nákladním letounům používat řecký vzdušný prostor při letech do Sýrie. A americký ministr zahraničí John Kerry o víkendu telefonoval ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi.

Celý text je ZDE

Libanonský deník as-Safír s odvoláním na své zdroje v Damašku napsal, že Rusové výrazně rozšiřují leteckou základnu v Latákíji na pobřeží Středozemního moře.

Oblast kolem tohoto města na severozápadě země je zatím pevně v rukou Asadova režimu. Rusové údajně také zvyšují dodávky zbraní pro Asadovu armádu, ačkoliv zatím nedodali helikoptéry Mi-28, o které je Damašek už delší dobu žádá.

Asad ovládá třetinu území, ale polovinu obyvatelstva

Nejmenovaný syrský činitel zmíněnému libanonskému deníku potvrdil, že ruské dodávky zbraní a vůbec vojenská podpora je nejvyšší od začátku války, tedy od jara 2011.

Bašár Asad ovládá nyní zhruba jen třetinu území Sýrie, ale přibližně polovinu obyvatelstva.

Server dodává, že Rusko spolu s Íránem opakovaně zdůrazňují, že nepřipustí Asadův pád. Pro obě země je syrský prezident zárukou, že si udrží vliv ve strategicky důležité oblasti. Proti nim stojí hlavně Turecko a Saúdská Arábie, které prosazují Asadův odchod a přenesení moci v Sýrii od alávitů do rukou sunnitských muslimů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…