Syrská armáda prý den před útokem objevila chemickou laboratoř s látkami zřejmě použitými v Dúmá

14.04.2018 19:30

V pátek objevila syrská armáda v oblasti Východní Ghúty laboratoř na výrobu chemických látek a dílnu pro výrobu munice. Server Novinky.cz uvedl, že v pátek o tom informovala syrská agentura SANA, podle které byl v tomto objektu nalezen i chlór, tedy látka zřejmě použitá při útoku v městě Dúmá 7. dubna.

Syrská armáda prý den před útokem objevila chemickou laboratoř s látkami zřejmě použitými v Dúmá
Foto: M.Kutilová
Popisek: V kurdském městě v Sýrii Kobaní

Zdroj ze syrské armády prý agentuře SANA sdělil, že laboratoř byla vybavena různými zařízeními umožňujícími výrobu rozličných jedů včetně těch, jež umožňují výrobu zakázaných látek. Nalezeny zde, podle jeho výpovědi, byly také kanystry, ampule a kádinky pro míšení látek.

Blíže se vyjádřil i k dílně na výrobu munice, která byla nalezena v Aftrisu. Uvedl, že se v ní vyráběly hlavice pro rakety ráže 60, 80 a 180 mm. Server Novinky.cz také informoval, že podle zdroje zde byla i munice pro děla ráže 37 mm, či odpalovací zařízení pro rakety, objeveny zde byly improvizované nálože.

Agentura SANA poskytla i video z dílny a laboratoře. Jsou v něm vidět záběry munice, minometné granáty, kanystry označené Hydrofix XR, bílý prášek, ochranná maska s očnicemi i ochranné oděvy. Na videu pak voják připsal dílnu bývalé Frontě an-Nusrá.

Mluvčí americké diplomacie Heather Nauertová v pátek uvedla, že USA mají důkaz, že síly syrského prezidenta Bašára Asada použily chemické zbraně při útoku na město Dúmá. Washington však dosud důkazy nezveřejnil, protože jsou přísně tajné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…