Syrský Kurd se vysmál naivitě německých úřadů: „Nemůžete přijmout každého, kdo prý ztratil pas“

29.08.2017 9:02

Německá kancléřka Angela Merkelová a její příznivci rádi bagatelizují hrozby, které s sebou přináší přistěhovalecká politika „otevřených dveří“. Jedno z vážných varování ve své knize vysílá syrský uprchlík kurdského původu Masoud Aqil.

Syrský Kurd se vysmál naivitě německých úřadů: „Nemůžete přijmout každého, kdo prý ztratil pas“
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

V knize v originálním německém znění „Mitten unter uns. Wie ich der Folter des IS entkam und er mich in Deutschland einholte“ Aqil líčí své strasti, které zažíval při devítiměsíčním věznění v Islámském státu. Za tu dlouhou dobu byl podroben mnohokrát mučení a ponižování, než byl konečně v září 2015 propouštěn v rámci výměn vězňů. Později se čtyřiadvacetiletý syrský Kurd dostal do Německa, kde žije i se svoji matkou.

Na rozdíl od mnoha migrantů z Blízkého východu se Aqil plně integroval, o čemž ostatně svědčí vydání zmíněné knihy, která však samotné Němce příliš nepotěší. Minimálně tu část německé společnosti, která ve své idealistické víře zachránit „celý svět“ přehlíží bezpečností hrozby související s otevřenými hranicemi. Německou veřejnost i politiky tak ve své knize označuje Aqil za „nečekaně naivní“ a nabádá k ostražitosti při poskytování azylu.

Celý text v němčině je ZDE.

Podivuje se nad tím, proč německé úřady vpustily do země i ty migranty, o kterých neměly žádné informace. „Netvrdím, že by úřady měly házet všechny žadatele do jednoho pytle. Když však někdo přijde k německým hranicím bez jakéhokoli dokladu, ostražitost je zcela na místě. Občas se může stát, že při útěku takový člověk ztratí pas nebo jiný dokument. Ale často může jít jen o výmluvu ve snaze získat snadněji azyl.“

Mladý Syřan kurdského původu v zajetí Islámského státu mnoho vytrpěl, ale dle svých slov ze sebe nechce zbytečně dělat oběť. „Chci bojovat proti ISIS i tady v Německu. Vzděláváním lidí a informováním příslušných orgánů, pokud se někdo na sociálních sítích chlubí spáchanými zvěrstvy v Sýrii a Iráku či vyzývá k násilí proti nevěřícím,“ slibuje odhodlaně mladý muž s brýlemi, podle kterého polovinu bojovníků ISIS v Sýrii tvoří cizinci.

„Je však mezi nimi samozřejmě i mnoho Syřanů. Většinou chudí a nevzdělaní lidé. Mnoho z nich bohužel nyní žije i v Německu. Je to až směšné, jak jsou hloupí. Jsou schopni si na svůj profil vložit vlajku Islámského státu a každý tak může vědět, že jsou v Německu,“ trpce se usmívá Aqil, jehož obavy z působení radikálních islamistů v Německu potvrzují i německé úřady. Ministr vnitra Thomas de Maizière ve své loňské zprávě konstatoval, že v zemi žije přibližně sedm set potenciálních strůjců teroristického útoku. V populaci se potom pohybuje 1000 navrátilců z ISIS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…