TESCO. Penny. Makro. Všude kuřecí, všude přebalené, stejná země původu. Přišlo varování

24.11.2023 12:59

Doslova evergreenem se pro české spotřebitele stává problematika potravin, které se sice tváří jako původem z Česka, Polska či Slovenska, ale ve skutečnosti je zemí jejich vzniku Ukrajina. V minulosti bylo odhaleno mnoho případů, kdy takové potraviny, které byly dovezeny z Ukrajiny a v EU byly pouze přebaleny do odpovídajících obalů, nebyly zdravotně zcela v pořádku a jejich konzumace byla pro české občany opravdu riziková, proto byly ihned staženy z prodeje. Všechny dovezené potraviny ale kontrolovat nelze.

TESCO. Penny. Makro. Všude kuřecí, všude přebalené, stejná země původu. Přišlo varování
Foto: Repro Agrární komora
Popisek: Chlazené kuřecí maso v obchodě - ilustrační foto

Na tuto skutečnost opětovně reagovala i Gabriela Dlouhá z České drůbeží, kterou na svém facebooku citovala Agrární komora České republiky.

„To, že maso i vejce putují z Ukrajiny do Polska nebo na Slovensko, kde získají přebalením původ země z EU, není žádné tajemství. Můžeme se však jen domnívat, jak probíhá schvalování a kontroly v ukrajinských provozech, navíc v době válečného konfliktu, a zda tamní standardy odpovídají i těm evropským. To, že vše nebude úplně v pořádku, dokazují i výsledky tuzemských dozorových orgánů. V posledních měsících našli kontroloři v českých supermarketech několik závadných šarží přebaleného kuřecího masa z Ukrajiny.“

Zapátrali jsme tedy po podobných případech a zjistili, že se paní Dlouhá nemýlí a výskyt potravin dovezených z Ukrajiny, které ohrožují zdraví českých občanů, je skutečně současnou českou realitou.

Již třeba v dubnu tohoto roku zveřejnila Agrární komora facebookový status, ve kterém se píše, že v poslední době bylo zaznamenáno, že se k nám ve zvýšené míře vozí vejce a drůbeží maso z Ukrajiny.

„Bez ohledu na současný válečný konflikt musíme konstatovat, že produkce vajec a drůbežích výrobků na Ukrajině bohužel nesplňuje stejné standardy, jako jsou v zemích EU. Doporučujeme proto konzumovat tuzemské produkty a raději se vyhnout dovozovým výrobkům ze států mimo EU, tedy i z Ukrajiny. Zákazník to ale vždy nemusí poznat, protože leckdy dochází k přebalování zboží v Polsku či na Slovensku, a tím i k fiktivní změně původu.“

Příkladem může být změna chování obchodního řetězce PENNY, který maso nejasného původu rovnou přestal prodávat. Poukazuje na to příspěvek Agrární komory, který podle vlastních slov sdílí pozitivní zprávy.

„PENNY Market Česká republika i na základě našeho příspěvku, který upozornil na maso obsahující salmonelu a který měl obrovský ohlas, přestal nabízet maso původem z Ukrajiny! Děkujeme PENNY, že jdete příkladem!“

Na konci srpna zase vydala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varování pro spotřebitele před výskytem salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před nebezpečnou potravinou TESCO KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, šarže: 23293102, chov a porážka: Ukrajina, dle veterinárního identifikačního označení (SK 10094 ES) baleno společností WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 92503 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Rudolická 1706/4, 434 01 Most,“ zní celý text zmíněného varování, který je ještě doplněn o informaci, že laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.

Dodejme, že na obalu uvedeného masa Tesco zmínilo i fakt, že jde o potravinu, u které je ověřen původ.

Zdroj: SZPI

Další ohrožení salmonelózou zaznamenali kontroloři třeba v nákupním řetězci MAKRO, což na konci října letošního roku okomentovali ve své zprávě.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.“

Zjištění se týkalo stejného zboží, jaké prodával výše zmíněný řetězec TESCO, přibyla k němu ale ještě jedna potravina, opět původem z Ukrajiny.

Šlo o Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 20. 12. 2024, výrobce: Branch Pererobniy Compleks of Limited Liability Company Vinnytska Ptahofabryka, 2B, Khlibozavodska st., Ladyzhyn, Vinnytska Oblast, 24320, Ukraine.

„Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., 396 Hrdějovice, 373 61.“

Dále podle zprávy Inspektoři SZPI provozovateli nařídili neprodlené stažení předmětné šarže z tržní sítě. SZPI zároveň důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

Dodejme, že i když se kontroloři SZPI snaží, není v jejich silách zkontrolovat všechny dovezené potraviny a do oběhu se tak mohou dostat i ty zdravotně závadné. Je tedy také na spotřebiteli, aby svoji pozornost věnoval obalu a údajům na něm uvedených a nenechal se zmást pouze poznámkou o ověřeném původu, či tím, že je obal napsán v češtině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proto tu nic nekupuji jezdím do Polska !!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 24.11.2023 13:08:23
Až jsi to dávají do poslanecké sněmovny Britská BBC odvysílala reportáž s názvem Otrávená obilnice světa. Podle vědců z UNEP (program OSN pro životní prostředí) jsou plísně a pesticidy jen špičkou ledovce. Ve vzorcích nalezených v potravinách z Ukrajiny se projevila toxicita i ve formě radiace a obsahovala i obrovské množství těžkých kovů. Vědci v čele s nositelem Nobelovy ceny za chemii Richarda Hendersona podrobili zkoumání produkty z UA a to jak rostlinné, tak živočišné. Studie je k dispozici na stránkách UNEP. Přeloženo do laické češtiny z ní vyplývá že „existují rychlejší způsoby jak se zabít, než dlouhodobě konzumovat tyto potraviny“. Někteří je označili za „plíživou smrt“, Není to tak, že by snad na UA používaly jaderné zbraně, ale některé střelivo obsahuje ochuzený uran. I v pancířích některých tanků se uran používá. Dále se píše o toxicitě. Podobný případ. Na UA je zničena téměř všechna infrastruktura včetně čističek odpadních vod, chemických továren apod. Veškeré jedy jsou ve spodních vodách a bude trvat desítky let, než je půda pročistí. I ČR má své „experty“ na potraviny z UA. Ministra Nekulu (bývalý bankovní úředník) a jadernou fyzičku Drábovou. Se svou kvalifikací se nelze divit, že potraviny z UA naopak doporučují, neboť nositelé Nobelových cen za biochemii se jistě mýlí. Tohle už není chaos v ČR tohle se snad dá považovat za cílené trávení občanů ČR. To, že UA potrav

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …