TOP 09: Jednání o pražské koalici může trvat až do podzimu

09.02.2016 14:03

Vyjednávání o nové pražské koalici mohou trvat ještě několik měsíců, možná až do podzimních krajských voleb. V rozhovoru s ČTK to řekl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. Podle něj stávající patová situace mnohým stranám vyhovuje. Konkrétní být ale nechtěl. TOP 09 je druhým nejsilnějším klubem v pražském zastupitelstvu.

TOP 09: Jednání o pražské koalici může trvat až do podzimu
Foto: mcpraha2.cz
Popisek: Karlovo náměstí v Praze

"Můj pocit z koaličního vyjednávání je takový, že současný stav mnohým vyhovuje, a že TOP 09 je jedním z mála, kdo má skutečný zájem sestavit funkční vládu," tvrdí Novotný. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládla Praze asi rok. Po řadě neshod se rozpadla před třemi měsíci.

TOP 09, která ve volbách v Praze v roce 2014 skončila těsně druhá za vítězným ANO, po pondělním jednání vyzvala ANO k samostatnému jednání. "Nehodláme být třetí do mariáše," řekl Novotný. Naráží přitom na vyjednávací tandem ANO a ČSSD. "Máme-li jednat s ANO, pak se ANO musí přestat schovávat za ČSSD, protože se k tomu ale ANO zatím neodhodlalo, jednáme nadále i ve všemi ostatními stranami," doplnil.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Příští řádné volby v Praze se mají konat až v roce 2018.

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…