TOP 09 podá ústavní stížnost na projednávání daňového balíčku

10.11.2019 14:57

Opoziční TOP 09 podá ústavní stížnost proti způsobu schvalování vládního daňového balíčku v Poslanecké sněmovně. Při projednávání byl dvakrát porušen jednací řád, uvedl dnes v pořadu Partie FTV Prima předseda strany Jiří Pospíšil. Zprávu převzala ČTK.

TOP 09 podá ústavní stížnost na projednávání daňového balíčku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vyjeli ve dvou historických a jedné moderní tramvaji

Ústavní stížnost kvůli porušení zákona připravuje i ODS.

Podle Pospíšila sebrala vláda v daňovém balíčku lidem deset miliard korun, které jim nijak nekompenzovala. O návrhu navíc ve Sněmovně odmítla konstruktivně jednat. „Dvakrát jste porušili zákon, jednací řád, a je tedy logické, aby to posoudil Ústavní soud,“ řekl Pospíšil v debatě ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (za ANO).

Vláda ve Sněmovně prosadila zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky i lihoviny od příštího roku. Zvýší se také poplatek za vklad do katastru nemovitostí z nynějších 1000 korun na 2000 korun. Pojišťovny budou muset v souladu s vládním návrhem zdanit část svých technických rezerv a rezervy budou nově daňově uznatelné jen v menší míře než dosud.

Jako kompenzaci za toto zvýšení ministr Havlíček zmínil snížení sazby DPH na vodné a stočné, pro restaurace a také nižší desetiprocentní sazbu na některá řemesla a služby. Uvedl také, že garantuje, že kvůli zdanění rezerv pojišťoven nedojde ke zvýšení pojistného.

Místopředseda ODS Martin Kupka i Pospíšil chtějí také přijít s návrhy, jak zvýšit platy učitelů o dalších pět miliard korun, aby byl splněný slib vlády navýšit platy o 15 procent. Havlíček zopakoval, že platy učitelů vzrostou za sedm let do roku 2021 o 18.000 Kč na 45.000 Kč. Nyní jsou v průměru 38.000 Kč. K přesunutí dodatečných pěti miliard vyzvaly vládu odbory i Svaz průmyslu a dopravy. Podle Havlíčka o tom bude jednat tripartita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…