TOP 09 zrušení tendru na dostavbu Temelína vítá, ODS to vidí jinak

10.04.2014 16:42

Mnozí politici napříč politickým spektrem označují dnešní rozhodnutí společnosti ČEZ o zrušení zadávacího řízení na dostavbu Temelína za logické a očekávatelné. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) rozhodnutí vyplynulo ze středečního rozhodnutí vlády, kdy se kabinet shodl na tom, že na rozvoj jaderné energetiky v Česku neposkytne žádné státní garance.

TOP 09 zrušení tendru na dostavbu Temelína vítá, ODS to vidí jinak
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Podle exministra průmyslu Martina Kuby (ODS) je zastavení tendru chybou současné vlády. „(Premiér) Bohuslav Sobotka a (ministr financí) Andrej Babiš ukázali, že je nezajímá budoucnost české energetiky, české ekonomiky, České republiky, ale důležitější jsou pro ně aktuální volební preference," uvedl Kuba.

Opoziční TOP 09, s kterou ODS seděla ve vládě, je ale jiného názoru. „Je to logický krok představenstva v okamžiku, kdy situace na energetickém trhu nedává naději na ekonomickou návratnost takovéhoto kroku," řekl ČTK místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Kalousek souhlasí i s rozhodnutím vlády, podle něj by případné státní záruky zatížily rozpočet.

Zelení zrušení tendru vítají

Zastavení tendru podle očekávání uvítala Strana zelených. Podle jejího předsedy Ondřeje Lišky není další rozvoj jaderné energie v Česku ekonomicky rentabilní.

„Domnívám se, že to jasně vyplynulo ze stanoviska vlády," řekl ČTK k rozhodnutí ČEZ Bělobrádek. Podle vicepremiéra bylo předem známo, že ČEZ bez státních garancí nechce v tendru pokračovat.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme opakovat omyly minulých let, kdy vlády garantovaly například rozsáhlé podpory v oblasti obnovitelných zdrojů a teď se to dramaticky projevuje v cenách elektrické energie," řekl dnes v rozhovoru s ČTK Sobotka (ČSSD). Podobně se ve středu vyjádřil i Babiš.

Dolejš: Vláda by mohla být investorem dostavby

Ministr průmyslu a Sobotkův stranický kolega Jan Mládek ale dnes řekl, že jej zrušení tendru netěší. Projekt by podle něj znamenal vznik nových pracovních míst. Umí si představit do pěti let nový tendr v menším rozsahu. Zároveň si ale uvědomuje, že ČEZ k takovému kroku kvůli nízké ceně elektřiny na burze musel přistoupit.

Pokud bude vláda o dostavbu Temelína v budoucnu usilovat, bude muset podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše najít jiné garanční schéma. Variantou je podle Dolejše také to, že by stát byl přímým investorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…