Ta nenávist... Blažek po nátlaku z internetu a médií zvažoval rezignaci

09.09.2023 16:33 | Monitoring

„Ano, uvažoval,“ tak odpověděl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na otázku, zda přemýšlel nad rezignací poté, co ho novináři nachytali na setkání s lobbistou Martinem Nejedlým. Rozhovor poskytl dnešnímu deníku Právo.

Ta nenávist... Blažek po nátlaku z internetu a médií zvažoval rezignaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministra spravedlnosti Pavla Blažka nachytali na setkání s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým reportéři serveru Seznam Zprávy. Blažek tvrdil, že se s lobbistou setkal v restauraci náhodně, kvůli tomu, že venku silně pršelo a on se uchýlil do restaurace. 

O rezignaci podle svých slov uvažoval proto, že byl naprosto fascinován tím, „jak se vůči člověku, aniž se dopustí čehokoli protiprávního, může zvednout obrovská emotivní, mediální a internetová nenávist. Tak jsem si říkal, jestli mi to stojí za to,“ uvedl.

Připustil také, že jeho slova o bouřce, která se ten den přehnala nad Prahou, mohla znít komicky. Byl pět hodin v restauraci, kde byl i Nejedlý. „Ale nevím, co bychom si spolu pět hodin vyprávěli, to by nás pak i nudilo, si myslím,“ řekl. Uvedl, že hovořil s majitelem restaurace i s některými hosty.

„Znovu říkám, že chápu symboliku, kterou to nabralo, a chápu i to, že když jsem mluvil o bouřce, což je pravda, že to působilo komicky, ale to mi došlo až po dvou dnech. Ale ať se do toho každý zkusí vžít, že když řeknete nějakou věc, která je pravdivá, jak může působit. A já jsem prostě takto nepřemýšlel,“ poznamenal Blažek.

Blažek kvůli schůzce čelil kritice od koaličních partnerů i výzvám k odstoupení. Koaliční politici označovali schůzku za nešťastnou či nevhodnou. Okolnost setkání s Nejedlým museli zástupci ODS vysvětlovat i na setkání špiček koaličních stran. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že od něj Blažek dostal žlutou kartu. „Beru to vážně a není to samozřejmě nic příjemného, obzvlášť když máme s Petrem Fialou dlouhodobě dobré osobní vztahy,“ řekl k tomu Právu. V ODS prý pochválen nebyl.

„Když to shrnu, co se řeklo na předsednictvu ODS: Pan Blažek si musí uvědomit, že když je ve vysoké veřejné funkci, tak se nemůže chovat tak, jak byl normálně zvyklý chovat se v Brně, tedy chodit kamkoli a bavit se s kýmkoli,“ dodal ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

to, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseobčantl , 09.09.2023 16:41:08
je zástupné divadlo pro lidi-co se za tím skrývá ??????

|  5 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…