Tady jde o velké kšefty! hřímá politik. Čunek toho před svým pádem stihl víc, než se dosud vědělo

05.11.2020 17:26

Výstavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích dlouhodobě prosazoval zlínský exhejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Nastávající vládnoucí koalice ve složení ANO, Piráti, ODS a ČSSD s hejtmanem z hnutí ANO Radimem Holišem je však proti její výstavbě. Server Česká justice přinesl informace, že Jiří Čunek po prohraných volbách podepsal nejen smlouvu na nákup pozemků kvůli výstavbě zmíněné nemocnice, ale také smlouvu s developerem na prodej pozemků za 60 milionů. Pokud je kraj neprodá, zaplatí obrovskou pokutu.

Tady jde o velké kšefty! hřímá politik. Čunek toho před svým pádem stihl víc, než se dosud vědělo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jednání o Nové krajské Baťově nemocnici na zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje 8. dubna

Krajské volby letos proběhly 2. a 3. října a již po volbách bylo jasné, že Jiří Čunek post hejtmana neobhájí. I přesto ale podle informací České justice 7. října podepsal smlouvy se společností CZ 5, které se týkají budoucnosti nákupní galerie Centro Zlín. Za zmínku stojí, že ředitelem nákupní galerie je František Rochovanský, radní Uherského Hradiště v barvách KDU-ČSL.  
 
„Zlínský kraj se ve smlouvě o smlouvě budoucí zavázal CZ 5 prodat část pozemků, které získal nákupem od malenovické farnosti. Kraj pak dále perem Jiřího Čunka v zástavní smlouvě stvrdil obří pokutu ve prospěch společnosti CZ 5, pokud by smluvní ujednání o prodeji pozemků nedodržel,“ píše doslova Česká justice. 
 

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor
 
Důvodová zpráva ke smlouvám s CZ 5 byla schválena na zastupitelstvu v červnu. Jak ale uvádí krajský zastupitel Michal Dvouletý, byl materiál ukryt v běžných majetkoprávních úkonech. „Od samého začátku tvrdím, že v případě záměru na vybudování nové nemocnice jde pouze o kšefty, ať už jde o výběrové řízení na projektanta, tak nákup pozemků,“ uvedl pro Českou justici Michal Dvouletý.
 

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel
 
Pokud kraj neuzavře kupní smlouvu, vznikne mu povinnost uhradit smluvní pokutu ve výši 80 procent kupní ceny, což je 40 milionů korun. 
 

Anketa

Věříte novému ministru Blatnému víc než Prymulovi?

hlasovalo: 16700 lidí
„Budoucí kupující má zájem realizovat projekt rozšíření obchodního centra Centro Zlín, která je jediným společníkem budoucího kupujícího, spočívající ve výstavbě a provozování objektu nebo souboru objektů sloužících ke komerčním účelům (mimo jiné) na pozemcích (jak jsou definovány níže), které budoucí prodávající nevyužije pro stavbu nemocnice, a bezprostředně sousedící se stavbou nemocnice,“ stojí ve zmíněné smlouvě, kterou má Česká justice k dispozici.
 
Nastupující nový hejtman Radim Holiš se chystá všechny smlouvy prověřit nezávislým auditem. „Podpis samotných smluv v povolební době považuji vůči kraji za nemorální a neslušné. Za tím si stojím. Za mě se takové smlouvy na kraji uzavírat nebudou,“ uvedl pro Českou justici Radim Holiš.
 
Rozhořčení neskrýval ani zastupitel a předseda Strany soukromníků ve Zlínském kraji Michal Dvouletý. „Za vším vidím postranní kšefty a věřím, že kompetentní orgány toto počínání prošetří,“ uvedl pro server. 
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …