Tady prý někdo lže: Dohra posledního vysílání Jílkové

28.03.2017 10:51

„Někdo tady lže! Kdo to je?! Dozvíme se to?“ zeptal se na svém facebookovém profilu exministr vnitra Ivan Langer (ODS) k článku na serveru Česká-justice.cz, kde vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan tvrdí, že si jeho žalobci nikdy nevybírali konkrétního policistu. GIBS to však podle textu rozporuje.

Tady prý někdo lže: Dohra posledního vysílání Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Ištvan o tom, že by si státní zástupce pro šetření vybíral konkrétního policistu, mluvil minulý týden v pořadu České televize Máte slovo. Jak však uvádí server Česká-justice.cz, Generální inspekce bezpečnostních sborů z ledna tohoto roku hovoří jinak. 

GIBS tehdy ve své zprávě pro tisk reagovala na zprávu Nejvyššího státního zastupitelství v Brně o ukončení dohledové prověrky ve věci úniku informací v tzv. kauze Tesco SW. „Ve zprávě je několikrát zmíněno pochybení příslušníka GIBS a až následné pochybení dozorující státní zástupkyně VSZ v Olomouci. Předně je třeba uvést, že dozorová státní zástupkyně VSZ v Olomouci si k prověření podnětu možného úniku informací z trestního řízení vedeného tehdejším ÚOKFK v tzv. kauze TESCO SW sama vybrala konkrétního příslušníka GIBS. Zároveň byl z její strany vydán striktní pokyn, že se s obsahem spisu bude seznamovat pouze tento vybraný příslušník, který bude jako jediný vykonávat úkony trestního řízení,“ uvádí GIBS. NSZ pak míní, že pochybila jak GIBS, tak dotčená státní zástupkyně. 

Ištvan však stále trvá na svém, že ze spisu GIBS nevyplývá žádný úkon dozorové státní zástupkyně, jež by si vybrala konkrétního příslušníka. A dokonce žádá ředitele GIBS, aby zmiňovanou tiskovou zprávu odstranil nebo upravil. 

Původní text ZDE.

„Je zřejmé, že zpracovatel věci byl určen příslušným vedoucím pracovníkem GIBS a ve věci začal konat ještě před tím, než VSZ ve věci začalo vykonávat dozor. V prověřování pak pokračoval dál i poté, co ve věci začalo vykonávat dozor VSZ v Olomouci a byl činný až do té doby, než mu vedení GIBS případ opět bez jakékoli součinnosti s VSZ v Olomouci odňalo,“ zmínil Ištvan.

Mluvčí generální inspekce si však za svou zprávou stojí a podivuje se nad tím, že vrchní státní zástupce v Olomouci ji rozporuje až po dvou měsících od jejího vydání. „Tisková zpráva GIBS je pouze reakcí na tiskovou zprávu Nejvyššího státního zastupitelství v Brně a vychází z listin a pokynů dozorové státní zástupkyně, které jsou založeny ve spisovém materiálu. Nejsme oprávněni pokyny dozorové státní zástupkyně zveřejňovat,“ uvedla mluvčí GIBSu Radka Sandorová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…