Tady se bonzovat nebude! V Londýně starostovi zatrhli ekologii

30.08.2023 18:55

V Londýně má od příštího týdne začít platit kontroverzní vyhláška, podle které budou muset řidiči aut, která nesplňují přísné emisní limity, platit za průjezd městem 12,5 libry denně. Vše mají monitorovat stovky kamer po celém městě. Rozzlobení obyvatelé Londýna jen za poslední dny zničili téměř 500 těchto kamer, takže systém nebude v některých částech města zatím funkční.

Tady se bonzovat nebude! V Londýně starostovi zatrhli ekologii
Foto: Hans Štembera
Popisek: V ulicích Londýna

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29578 lidí
Starosta Londýna Sadiq Khan prosadil kontroverzní opatření kamerového systému Ulez, který by podle něj měl zlepšit kvalitu ovzduší ve městě. Systém bude snímat ulice v tzv. velkém Londýně a řidiči aut, která nesplňují emisní limity, budou muset zaplatit 12,5 libry denně (350 Kč) za jízdu ve vymezené oblasti.

Starostu Khana k přehodnocení tohoto opatření minulý měsíc vyzval dokonce i britský premiér Rishi Sunak. Khan sice připustil, že jeho rozhodnutí rozšířit Ulez do většiny Londýna bylo velmi obtížné, ale trval na tom, že díky němu „bude moci dalších pět milionů Londýňanů dýchat čistší vzduch“.

Těsně před spuštěním systému ale vzrostl počet případů, kdy jsou kamery ničeny nebo kradeny. Podle informací Daily Mail například v londýnském Sydenhamu funguje pouze 29 ze 185 kamer, v Bromley jsou neporušené pouze čtyři a na silnici A225 funguje pouze jedna.

Na facebooku mezitím vznikla skupina, která monitoruje jednotlivé Ulez kamery, aby měli lidé přehled, kde budou jejich automobily sledovány. Podle mapy, kterou skupina vytvořila, je přibližně 500 kamer označeno jako nefunkční, chybějící nebo poškozené.

Společnost TfL, zodpovědná za dopravu v Londýně, uvedla, že vandalismus nezabrání tomu, aby spuštění systému Ulez příští týden proběhlo podle plánu, a že všechny poškozené kamery budou nahrazeny nebo opraveny. K ochraně kamer se nově používá i pancéřování.

„Vandalismus na našem systému je nepřijatelný a všechny incidenty jsou hlášeny policii k vyšetření. Po dalších případech vandalismu a krádeží jsme zvýšili zabezpečení kamer Ulez. Vyzýváme skupinu vandalů, kteří poškozují kamery Ulez, aby své jednání zvážili,“ vyzval ředitel TfL Nick Fairholme.

„Viděli jsme důkazy vandalismu, kdy byly kabely záměrně ponechány odkryté, aby byl každý, kdo by prováděl opravu, zabit nebo vážně zraněn. Jedná se o nebezpečné a bezohledné chování, které ohrožuje životy,“ dodal Fairholme.

Nick Arlett z organizace Action Against Ulez se domnívá, že po spuštění systému se akce ještě vystupňují. „Teď, když se to blíží, jsou lidé stále bojovnější. Neschvaluji vandalismus, ale bude se to stupňovat,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …