Tady si na spravedlnost počkáte. Přehled soudů, kterým trvá rozhodování nejdéle

23.11.2014 11:51

Ačkoliv pracují se stejnými zákony a rozsudky padají ve jménu stejné republiky, české soudy se od sebe v jedné věci liší, a to dost výrazně - v rychlosti rozhodování. Zatímco v Náchodě se rozhodnutí v civilním sporu můžete dočkat za čtyři měsíce, u Okresního soudu v Ústí nad Labem to může trvat až tři roky. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Tady si na spravedlnost počkáte. Přehled soudů, kterým trvá rozhodování nejdéle
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Ze shromážděných statistik vyplývá, že u průměrné délky civilního či trestního řízení existují mezi českými soudy značné rozdíly. Loni například průměrná délka civilního řízení v Náchodě byla 122 dnů, v Ústí nad Labem pak 876 dní. To je sedmkrát více,“ vypočítává advokát David Zahumenský, jehož kancelář se soudními průtahy dlouhodobě zabývá. Vychází přitom z dat Ministerstva spravedlnosti ČR.

Posteskl si také nad tím, že se od sebe soudy vzájemně neučí, co by mohly zlepšit. Obratem ovšem dodává, že rychlost rozhodování soudu nemůže být jediným kriteriem posuzování jejich práce.

V trestním řízení bývá podle statistik nejrychlejší Okresní soud Svitavy. K verdiktu tam jsou soudci schopní dospět i za 75 dní, tedy asi dva a půl měsíce. Okresní soud v Jablonci nad Nisou může v trestním řízení dospět k verdiktu za 375 dní a v Děčíně dokonce za 389 dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…