Tady to je! Tloukl Babiš lejstrem Bartoše. Našli jsme ho. Vážné

29.09.2021 11:01 | Ze sítí

V poslední předvolební debatě Deníku.cz se řešila návštěva maďarského premiéra Orbána v Česku. Předseda Pirátů Bartoš kritizoval Andreje Babiše, že chce Česko orbanizovat a potlačovat demokracii. A Babiš na něj zaútočil, že chce zkazit vztahy s Maďarskem a kritizuje ho rétorikou europarlamentu. A vytáhl na Bartoše odpor k jednomyslnosti v hlasování v Evropské radě, tedy že by Česko ztratilo možnost zablokovat návrhy Evropské komise, které nejsou v jeho zájmu. „Vlastně nás chce zbavit suverenity,“ hřímal premiér s vyfoceným statusem ze sociálních médií. A ještě Bartoše obvinil, že už jezdí po Evropě, jako by už byl premiér.

Tady to je! Tloukl Babiš lejstrem Bartoše. Našli jsme ho. Vážné
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předvolební debata Deníku.cz

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí
Moderátorka se hned na začátku debaty dotkla plánované návštěvy maďarského premiéra Viktora Orbána. „Kdyby to nebylo pár dní před volbami, tak bych řekl, že to je standardní návštěva mezi předsedy vlád dvou zemí V4. Takhle je to zjevně na podporu kampaně pana Babiše. Co k tomu víc dodat, já myslím, že to je jasné,“ mínil šéf ODS Petr Fiala.

Bartoš se obává, že se Andrej Babiš ve Viktoru Orbánovi a jeho politice zhlédl. „Táhne naši zemi někam směrem Maďarsko, ať už v omezování soudů, opozice, či třeba přístupu do médií,“ míní předseda Pirátů a dodal, že se setkal spolu s primátorem Hřibem s primátorem Budapešti. „Řešili jsme, jaká je politická situace v Maďarsku, kde pan Orbán vládne pět let pomocí nouzového stavu a dekretů a skutečně ta demokracie je tam na úbytě,“ prohlašoval s tím, že nechce orbanizaci Česka. Nechápe, co chce premiér lidem sdělit, ale prý se nejedná o cestu pro budoucnost České republiky.

Babiš potvrdil, že jeho „přítel“ Orbán ho přijde před volbami podpořit. A na oplátku nechápal, proč Bartoš napadá maďarského premiéra. „V Maďarsku jsou svobodné volby,“ argumentoval a Bartoš vrtěl hlavou. Babiš doplnil, že Bartošova slova jsou rétorikou Evropského parlamentu, který, jak premiér nezapomenul připomenout, předseda Pirátů navštívil. „A tady je ten jeho skvělej tweet, kde nás chce vlastně zbavit suverenity,“ narážel na politiku Pirátů vůči EU, která by znamenala, že Česko už by nemohlo svým vetem blokovat návrhy Evropské komise, ať by byly jakékoliv. Naopak Babiš i Orbán se podle svých slov zasazují o to, aby veto členským státům v Evropské radě zůstalo.

Moderátorka Babiše přerušila, že to není tématem diskuze, ale ten prohlásil, že je to důležité a kritizoval Bartoše, že prý jezdí po Evropě a tváří se, že už je premiér. „Já jsem zvědav, když bude sedět vedle Viktora Orbána, když bude premiér. Viktor Orbán požívá velkého respektu mezi premiéry,“ doplnil. Kritizoval předsedu Pirátů, že už teď Orbána napadá, ačkoliv o něm nic neví a škodí tak dobrým vztahům s Maďarskem a chce rozbít V4.

Dle Babiše je pro zemi důležitá kontinuita a aby premiér bojoval za zájmy občanů, tedy bezpečnost, důstojné důchody (zde Babiš uvedl výši průměrného důchodu jako 20 000 Kč v roce 2025) a za „lepší Česko“. Bartoš se pak do něj pustil právě za kontinuitu v tom, že nebude důchodová reforma, že se zdražuje a nestaví. Zmínil, že nemovitosti vzrostly v ceně za Babišovy vlády o 57 %. Česko dle něho stagnuje a rapidně se zadlužuje. Coby prioritu vytkl Bartoš reagovat na covid a dokončit očkování, které nejde podle plánu. Chce také řešit bydlení a exekuce.

Petr Fiala chce zkrotit rozpočet státu a ušetřit 100 miliard korun. „Druhá věc, kterou je potřeba udělat, je být aktivním členem Evropské unie a Severoatlantické aliance. To teď znamená dobře se připravit na předsednictví a začít vyjednávat v Evropské unii, jak zkrotit rostoucí ceny energií,“ jmenoval předseda ODS. I on chce rozhýbat výstavbu bytů a digitalizaci. A také změnit vzdělávání.

Babiš kritizoval, že program obou koalic, které označil za podvod na voličích, je zbavit se jeho osoby. „Zítra je 30. 9., zítra klesne dluh o 148 miliard v porovnání s červencem, proto jsme si ho předplatili v březnu,“ řekl a peskoval Fialu, že v roce 2008 za vlády ODS byla inflace 6,3 % a v současnosti je 3,1 %. Označil Fialu za nekompetentního, když inflaci označuje za český problém, vzhledem k inflačním tlakům po celém světě. „My teď samozřejmě bojujeme a včera jsem psal ohledně Green Dealu Ursule von der Leyen, takže ty argumenty, které tady pánové předvádějí, jsou nepravdivé,“ prohlásil ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…