Tady umírali naši vojáci, válčíme tam už přes deset let. Pojďte se podívat na výsledek. Zrovna dnes nic hezkého

22.06.2015 11:34

Hnutí Tálibán o sobě dalo v Afhánistánu opět hlasitě vědět. Dnes ráno jeho bojovníci odpálili několik bombových náloží u budovy parlamentu v hlavním městě země Kábulu. Policie oznámila, že šest tálibánských atentátníků již bylo usmrceno, raněno bylo podle aktuálních informací nejméně 18 lidí.

Tady umírali naši vojáci, válčíme tam už přes deset let. Pojďte se podívat na výsledek. Zrovna dnes nic hezkého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově slavnostně nastoupily jednotky Armády ČR po návratu z Afghánistánu. Vojáci obdrželi vyznamenání z rukou ministra obrany Vlastimila Picka a náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla

Před několika minutami reportérka zpravodajského kanálu Al-Džazíra Jennifer Glasseová přímo z Kábulu informovala, že sebevražední atentátníci zaútočili mimo budovu a celkem bylo slyšet šest explozí. V okolí budovy parlamentu se poté ještě několik desítek minut ozývala střelba v rámci policejního zásahu. Podle aktuálních zpráv však již v blízkosti zavládl klid a policejní akce, při které byli zraněni tři policisté, již byla ukončena. Nicméně nad budovou se nadále vznáší kouř a hasiči ještě zneškodňují požár. Sebevražedný atentátník se odpálili v přistaveném voze jen několik metrů od budovy. Mimoto se ozývala střelba jeho dalších spolubojovníků z protější budovy, kde právě probíhá rekonstrukce.

Sebevražední atentátníci si pondělní ráno nevybrala náhodou, protože právě v tento čas probíhalo důležité zasedání, na kterém byl uveden do své funkce nový ministr obrany. Přitomna tedy byla většina poslanců, kteří byli ihned po prvních explozích evakuováni zásahovou jednotkou. Reportérka Glasseová sledovala zasedání parlamentu v televizi. „Právě byl na pódiu jeden ze řečníků, když se v důsledku exploze začala třást videokamera. Zároveň jsme slyšeli dva ohlušující výbuchy a zvenku se ozývala střelba,“ popisuje inkriminované chvíle reportérka Al-Džazíry. Dnešní akce Tálibánu je nejvýraznějším momentem současné letní ofenzivy, která probíhá již od dubna. V posledních týdnech se podařilo bojovníkům této teroristického organizace převzít kontrolu nad některými severními provinciemi.

celý text v angličtině je ZDE

V průběhu letošního jara došlo ze strany Tálibánu k mnoha akcím, které byly namířeny proti současné vládě i jejím západním spojencům. Vše odstartovalo krátce před prezidentskými volbami. V první polovině dubna například došlo k sebevražednému atentátu na konvoj NATO poblíž letiště v Džalálábádu, při kterém zahynuly čtyři osoby, a ve stejnou chvíli se odpálil také atentátník v autobuse a připravil tímto způsobem o život dvanáct osob. V obou případech se k atentátům přihlásilo hnutí Tálibán. Ani v jednom případě nezemřel americký voják. O měsíc později zaútočil Tálibán u letiště v Kábulu na konvoj Evropské unie. Zahynuly při něm tři osoby z řad Evropské policejní výcvikové mise (EUPOL) a mimo to také dvě ženy afghánského původu. Zraněno bylo při sebevražedném atentátů dalších osmnáct osob.

O nic klidnější nebyl v Afghánistánu či v Pákistánu vzhledem k akcím Tálibánu ani loňský rok. Na začátku července tehdy zemřeli při sebevražedném atentátu tři čeští vojáci u základny Bagrám. O několik dní později nakonec svým vážným zraněním podlehli i další dva jejich kolegové. Několik dní před loňskými Vánocemi zase došlo k masakru v Pákistánu, kde bylo ve zdejší škole usmrceno více než 130 dětí. Co do počtu obětí tak šlo o nejtragičtější událost tohoto typu v historii Pákistánu. Počet zemřelých v zemi neustále narůstá. Podle údajů OSN se počet zemřelých v důsledku smrtících akcí Tálibánu zvýšil v loňském roce v porovnání s rokem 2009 o celou čtvrtinu. Ze statistiky OSN také vyplývá, že při střetech mezi vládou a bojovníky Tálibánu umírají téměř ve čtyřiceti procentech civilisté, a to včetně žen a dětí.

Američtí vojáci a spojenci z NATO v zemi působili dlouhých třináct let a Afgánistán opustili až na konci loňského roku. Nepodařilo se jim však sílu hnutí Tálibán eliminovat či alespoň trvale zatlačit do defenzivy. Do země vstoupily spojenecké síly v reakci na atentát z 11. září 2001 a za tu dobu ztratily více než 3500 vojáků. V době největší ofenzivy působilo v zemi na 130 000 vojáků. V poslední fázi jich bylo přítomna jen pouhá desetina z tohoto počtu. V současné době se síly NATO soustředí především na výcvik afghánské armády a počet v rámci mise takto působí asi 13 500 instruktorů, poradců a vojáků. Česká republika na místo vyslala přes 300 svých vojáků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…