Tady už si někdo dělá z lidí blázny. Majerová Zahradníková četla a nevěřila

30.04.2020 16:39

První místopředsedkyně hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková se pozastavila nad zprávou serveru Novinky.cz o tom, že banky odmítají půjčit zavřeným hospodám kvůli tomu, že nemají obrat.

Tady už si někdo dělá z lidí blázny. Majerová Zahradníková četla a nevěřila
Foto: Archiv ZMZ
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková

“Úvěrové programy Covid měly být vlajkovou lodí vládní podpory těžce zkoušeným podnikatelům a firmám v době koronavirové krize," cituje Majerová Zahradníková na svém facebookovém profilu z textu Novinek.cz s tím, že jí od včerejška psalo už zhruba 17 drobných podnikatelů, kteří právě z důvodu koronaviru museli uzavřít své provozovny.

"Ať už to byly cestovky, restaurace, obchůdky a další. V bankách jim oznámili, že nemají nárok na úvěr s příznačným názvem COVID z důvodu nulového obratu. Ne asi. Tady někdo dělá z lidí blázny?! To už opravdu není ani vtipné," poznamenala Majerová Zahradníková.

Právě i na server Novinky.cz se obrátila řada podnikatelů v gastronomii. Jedním z nich je například Oldřich Peprla, provozovatel několika franšízových restaurací v Brně a v Olomouci. "Vláda sice schválila úvěrový program, ale přesně ty obory, které jsou nejvíc zasažené, na něj nedosáhnou, a to nejsme už úplně malá firma. Neodmítli nás proto, že jsme gastro, ale protože nemáme obraty.  Ale ty nemáme, protože jsme gastro a jsme z moci vlády zavření,“ uvedl Peprla s tím, že jednal hned se třemi bankami.

Například Raiffeisenbank tuto skutečnost potvrdila. Podle mluvčí banky Petry Kopecké stát ručí jen za část úvěrů a ani za ně neručí ve výši 100 procent. "My, coby komerční banka, jsme ze zákona ve všech případech povinni poskytovat úvěry s přihlédnutím k rizikovosti klienta a daného poskytnutého úvěru,“ uvedla Kopecká. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …