Tajemný Putinův výrok. „Vyřeší“ Bělorusko? Prý už brzy

15.08.2020 20:22

„Obě strany jsou si jisté, že všechny nynější problémy budou brzy vyřešeny,“ prohlásil Kreml ve své zprávě po sobotním telefonickém jednání o aktuálním stavu v Bělorusku mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a Alexandrem Lukašenkem. Ze stanoviska Kremlu též vyplynulo, že Bělorusko propustí 32 ruských občanů. Zřejmě jde o zadržované „ruské dovolenkáře“, kteří mají být napojeni na tzv. Vagnerovu soukromou armádu. Ti se do Minsku přijeli rekreovat krátce před tamními volbami, načež je běloruské složky zatkly. U některých lidí v České republice dnešní výroky představitelů Ruska a Běloruska vzbuzují silné zděšení.

Tajemný Putinův výrok. „Vyřeší“ Bělorusko? Prý už brzy
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36728 lidí
Kancelář ruského prezidenta uvedla, že Lukašenko během telefonátu informoval Putina o vývoji po prezidentských volbách ve své zemi.

„Obě strany jsou si jisté, že všechny nynější problémy budou brzy vyřešeny,“ uvádí se ve stanovisku Kremlu.

Zpráva též považuje za určující, aby bylo zabráněno „destruktivním silám ve využívání aktuálních problémů k poškození vzájemně prospěšných vztahů mezi oběma zeměmi Svazového státu“.

Kladně je pak hodnocen návrat 32 osob, které byly dříve zadržené v Bělorusku. Dle ruské strany to ukazuje „kladnou úzkou spolupráci“.

Přestože není přímo zmíněno, kdo dané propuštěné osoby jsou, jejich počet napovídá, že by se mohlo jednat o vojáky ruské neoficiální ozbrojené složky z tzv. Vagnerovy soukromé armády, jež se často zapojuje do konfliktů v cizích zemích a podle ukrajinských činitelů je dosti zapojená i do konfliktu na Donbase.

Právě tito „vagnerovci“ byli v Bělorusku zadrženi 29. července nedaleko Minsku, kdy se Lukašenko „připravoval na volby“ a bylo v jeho zemi pozatýkáno až kolem sedmi stovek osob.

Právě v červenci a na začátku srpna ještě Lukašenko neukazoval na hrozbu „barevné revoluce“ ze Západu, ale bál se naopak zásahů z Ruska. Mimo jiné tak nechal zatknout i svého prezidentského protikandidáta Viktara Babaryku, bývalého šéfa Belgasprombanky, jehož označil za „člověka z Moskvy“.

Největší ochlazení vztahů s Ruskem však přišlo poté, co bylo zadrženo 32 ruských občanů, kteří mají být právě z Vagnerovy soukromé armády. Šlo o muže ve středním věku, kteří se vydávali za ruské dovolenkáře, prozradilo je však netypické chování – nikdo z nich nepil alkohol a na maskování jim nepřidalo ani oblečení připomínající to vojenské.

Oba prezidenti se též dnes dohodli na nutnosti pravidelného kontaktování se na různých úrovních.

Vztahy obou zemí se již po ústupu Lukašenkova režimu vůči Rusku zdají být znovu v pořádku, Kreml totiž zprávu o telefonátu uzavírá slovy, že obě země „znovu potvrdily svůj závazek posílit spojenecké vztahy, které plně odpovídají základním zájmům bratrských národů Ruska a Běloruska“.

Lukašenko pak spojení s Putinem komentoval se zdůrazněním, že jde o „ochranu“ běloruského prostoru, coby „Svazového státu, a příklad pro ostatní“.

Obě stanoviska se tak opírají o dvacet let starou dohodu o takzvaném Svazovém státu Ruska a Běloruska, tzv. Rusobelie.

Dle běloruského prezidenta účastníci demonstrací „nerozumějí“ tomu, co se děje. Upozorňuje, že v jeho zemi dochází k „barevné revoluci“ a hrozí prý dění jako před několika lety na Ukrajině.

Opět pak má mít v této „barevné revoluci“ prsty Rusko, nyní už však otáčí s tím, že jde o opozici napojenou na Alexeje Navalného. Dále pak viní z rozdmýchávání protestů proti výsledkům prezidentský voleb a proti policejní brutalitě údajné účastníky z Polska, Nizozemska a Ukrajiny.

U některých lidí v České republice pak dnešní jednání a výroky představitelů Ruska a Běloruska vzbudily silné zděšení.

„Lukašenko se spojil telefonicky s Putinem, s tím, že současný útok (!) na Bělorusko je útokem i na Rusko. Prezident Běloruska prosí Putina o pomoc. Proti komu? Vlastním lidem s květinami v ruce? OMG, vlastizrada, nic méně,“ píše na svém facebooku Visegrádský jezdec známý liberálně-levicový komentátor Karel Paták.

„Kreml vzápětí na svých stránkách napsal: ‚Všechny problémy budou brzy vyřešeny‘. V zemi jsou již nyní dvě ruské vojenské základny a několik vojenských speciálů přiletělo v posledních několika dnech,“ doplnil.

Paták upozornil i na pražskou demonstraci, jež má podpořit ty běloruské. Účastníci akce odpoledne zamířili od Klementina k Loretánskému náměstí před sídlo Ministerstva zahraničních věcí. Na akci dorazilo zhruba čtyři sta lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…