Tajemný Zeman při odchodu od komunistů: Bylo to zajímavé

30.11.2012 10:15

Miloš Zeman dorazil na Výkonný výbor KSČM přesně v devět hodin, jak bylo dohodnuto. Krátce před půl desátou dorazil také Jiří Dienstbier. Kandidáti přijali pozvání komunistů, aby jim představili své postoje, které by zastávali v případě zvolení do úřadu hlavy státu. Po půl hodině opustil Miloš Zeman místnost zasedání Výkonného výboru KSČM. Ten by měl v pátek rozhodnout o tom, kterému kandidátovi vysloví svou podporu.

Tajemný Zeman při odchodu od komunistů: Bylo to zajímavé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Právnické fakultě UK se sešli kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman ke společné debatě

„Nedělím setkání na důležitá a nedůležitá, ale zajímavá a nezajímavá, a toto setkání zajímavé bylo,“ řekl Miloš Zeman. Odmítl však hodnotit výsledek jednání, zda se mu podařilo přesvědčit komunisty. „To se musíte zeptat pana předsedy Vojtěcha Filipa,“ prohlásil. Když Zeman odcházel z místnosti, bylo slyšet potlesk. „Byla to přátelská, věcná a plodná diskuze,“ konstatoval. Připustil nicméně, že potlesk si může vysloužit také jeho soupeř Jiří Dienstbier.

Komunisté se ptali i na postoje v zahraniční politice

Pokud jde o zahraniční politiku, setrvává Miloš Zeman na svých pozicích například vůči Palestině. Ta byla v noci na dnešek přijata v OSN jako neplnohodnotný člen této organizace. Zeman konstatoval, že je pro vznik svrchovaného palestinského státu, že ale má velké výhrady k hnutí HAMAS, které ovládá pásmo Gazy. „S teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje,“ konstatoval Zeman s tím, že není jediný, kdo považuje organizaci HAMAS za teroristickou.

Z kuloárů jsme se dozvěděli, že není vyloučena ani možnost, že KSČM nedá svým členům doporučení na konkrétního kandidáta, ale může doporučit svým členům volbu kandidáta levicového.

Získat podporu komunistů je důležité

Politologové soudí, že doporučení komunistické strany jejím voličům, zda mají dát hlas při prezidentských volbách expremiérovi Miloši Zemanovi nebo místopředsedovi ČSSD Jiřímu Dienstbierovi, může výrazně ovlivnit jejich rozhodování.

Podle sociologa a politologa Jana Herzmanna platí, že stálí příznivci KSČM, ne ti, kteří jí dávají své hlasy z protestních důvodů, jsou disciplinovaným elektorátem. „Domnívám se, že budou velmi vážně přihlížet k doporučení strany, zvlášť kdyby bylo podpořeno některou výraznou osobností, a tady mě napadá europoslanec Vladimír Remek," uvedl.

Zemanovi dává naopak více šancí na komunistickou podporu politolog Oskar Krejčí. Je přesvědčen, že Dienstbier tak jako tak vypadne v prvním kole. Pokud k tomuto závěru dospějí i komunisté, pak podpoří Zemana, zdůraznil.

Dienstbierův problém je podle Krejčího v tom, že je sice nejpopulárnější politik, ale nesplňuje představu o prezidentovi, kterou má většina Čechů. Bude přijatelný, až bude mít za sebou nějaké úspěchy a více životních zkušeností. Lidé si nyní budou přát v prezidentském křesle „zkušeného a krizí odzkoušeného" člověka, jako je Zeman, který převzal vládu v době, kdy klesal hrubý domácí produkt a za jehož vládnutí začal opět stoupat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…