Tajná kniha: Je anebo to není Havel? Obermannová mate i v rozhovoru

12.09.2011 17:53

Spisovatelka a scénáristka Irena Obermannová v minulých dnech rozčeřila hladinu kolem někdejšího prezidenta Václava Havla. Obermannová totiž napsala dílko „Tajná kniha“, kde nejspíše popsala svůj milostný románek s Havlem, ovšem to je podle některých kritiků trapné a sebestředné. Ona sama minulý týden však několikrát zopakovala, že hlavní postava její deníkové knihy není exprezident, nýbrž Největší Čech. Z nejnovějšího rozhovoru pro časopis Týden ovšem vyplývá opak: Je to Havel. I když - popravdě - toto sdělení lze vyčíst jen mezi řádky.

Tajná kniha: Je anebo to není Havel? Obermannová mate i v rozhovoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel

Spisovatelka Irena Obermannová popisuje ve své nové knize s názvem Tajná kniha sexuální setkávání se s osobou nápadně podobnou exprezidentovi. Shoduje se například i datum narození i přesný popis Havla. Kniha jistě zaujme nějaké čtenáře, mezi českými politiky se však hitem evidentně nestane. Zájem přečíst si to dílo neprojevil ani jediný.  

Příběhem odehrávající se v době od Hromnic do Hromnic, přesněji od února 2010 do února 2011 Obermannová ale jasně naznačuje, že jde o vztah mezi Havlem a autorkou. „Seš malinkej, drobounkej. Seš věchýtek. Máš svraštělou kůži a visí na tobě, jak seš pohublej. Jak seš starej. Seš dítě. Největší Čech. Musím na to přestat myslet. Jde to snadno. Seš totiž nádhernej," píše autorka.

Z mnoha dalších indicií vedoucích k Havlovi alespoň hrstku: Největší Čech píše divadelní hry, na ruce nosí provázek od mexických indiánů, má vadu řeči a potíže s dýcháním, rentgenové snímky jeho plic zná celý národ, má ochranku a narozeniny slaví 5. října. Podle Obermannové to ale není Havel.

Nebyl to kalkul

„Já jsem nepoužila jeho jméno, to děláte vy. A nebyl to kalkul. Nemyslíte, že kdybych chtěla, aby se ta knížka líp prodávala, tak bych naopak podporovala domněnky, že to je právě o Havlovi?," odpovídá Obermannová v rozhovoru Týdnu na otázku podobně jako hlavní hrdinka filmu Základní instinkt, tedy úspěšná spisovatelka Catherin Tramellová. Ta na vraždu, kterou popsala v knize, tvrdí: „Já jsem ho nezabila. Myslíte si, že bych ho zabila stejně, jak jsem to popsala v knize? Nejsem přeci tak hloupá...Ta kniha je mé alibi."

Ale Obermannová, která má mimochodem stejné příjmení jako další hrdinka ze Základního instinktu, k osobě možného Havla tvrdí:

„Každý člověk je zodpovědný za své činy. Tedy - teoreticky - i ženatí muži. Takže - teoreticky - když se někdo přátelí se spisovatelkou, ona se tím inspiruje a on se v nějaké podobě ocitne v její knize, nemusí se ho autor ptát na dovolení. Spisovatel má právo napsat o své lásce ke kopáčovi, stejně jako k někomu jinému. Není to ten případ, jako když se například nějaká sekretářka pod vlivem toho, že potkala někoho významného, promění ve spisovatelku."

Měla jsem jen někoho ráda

„Nebudu to komentovat. Prostě jsem měla někoho ráda," uvedla k dotazu Týdne, jestli vlastně psala skutečně o Havlovi, a nyní se ho snaží chránit a to dost opožděně.

Na druhou stranu v tomtéž rozhovoru na obranu svého dílka odpověděla:„ Ta postava v mé knize ale například není a nikdy nebyla prezidentem. A to je přece pro Václava Havla dost typické, ne? Při psaní jsem se chovala svobodně, neřešila jsem, koho postavy mohou připomínat. Vycházela jsem z potřeb příběhu."

„Můj největší Čech je pro mne symbolem člověka, který navzdory tomu, že ztělesňuje ideál pravdy a že byl národem uctíván, je dnes dost opuštěný a smutný. Proto vám připomíná Václava Havla," tvrdí pak o kus dál v Týdnu Obermannová.

A aby nezbyly žádné pochyby, tak nakonec Obermannová přidává i ujištění, že Největší Čech z knihy opravdu, ale opravdu Havel není.

„A znovu opakuju, že největší Čech v mé knize není Havel, i když ho třeba připomíná, i když jsem si třeba vypůjčila některé jeho charakteristické rysy. Je to fabulace, je to literatura. Spisovatelé nemusejí říkat pravdu faktickou, pravda v knihách spočívá v něčem jiném, je určitou nadstavbou. Mým úkolem je zprostředkovávat zkušenosti a pocity, lapat, co visí ve vzduchu, co je podstatné, zachycovat dobu."

Zda je, či není Největší Čech z knížky Havel, tak tedy opět nebylo zodpovězeno. Záměrně? Možná.

Paroubková: Kalkul a skvělé PR to naopak byl

Podle Petry Paroubkové, manželky bývalého předsedy ČSSD, jde totiž v případě knihy Obermannové o skvělý tah. „Je to neuvěřitelné PR pro tu knihu. Obrovská reklama Víc to komentovat nebudu," uvedla pro ParlamentníListy.cz minulý týden Paroubková, která před časem napsala bulvárně - politicky laděnou knihu V botičkách od Diora.

Jenže nebyl by to Václav Havel, aby si ke knize také neřekl svoje slovo. Podle jeho mínění to ale není ani skvělé PR, a už vůbec ne popis reality. Spíše se od Tajné knihy naplno distancuje.

Více:

„Tuto knihu jsem nečetl a číst nechci, ale z toho, co jsem o ní slyšel, usuzuji, že je to kniha senzacechtivá, plná polopravd, lží a schválností včetně informací o našich soukromých setkáních. Po léta se setkávám s tisíci lidmi a jsem pobouřen tím, že autorka několik takových setkání zneužila k tak nepřátelskému kroku a zapletla je do svého bláznivého světa," uvedl Havel před pár dny deníku Blesk.

Obermannová ale následně na to pro Týden uvedla: „Rukopis jsem mu poslala. Vzkázal mi, že moje kniha je tou nejlepší součástí jeho terapie. A za sebe dodávám: V té knížce je jen pravda a láska. A doufám, že zvítězí nad lží a nenávistí."

Bojím se, jak to vyzní

Kdo z nich tedy lže? Bývalý prezident, nebo autorka televizních seriálů? „Ve svém ´fiktivním deníku´ se každopádně ani nepokouší příliš fabulovat, alespoň co se týče všech dalších postav ze svého nejbližšího okolí," uzavírá Týden k rozhovoru se spisovatelkou.

Nakonec dodáváme i jednu pikantérii z tohoto rozhovoru se "supernezlomnou" Obermannovou. Ta totiž ukázala i svou druhou tvář a to možnou nejistotu. Na otázku, o čem ta kniha vlastně je, jestli je o lásce totiž odvětila. "Promiňte, ale do mé lásky vám nic není. Přemýšlela jsem, jestli vám ten rozhovor nemám odmítnout. Tušila jsem, že se budete ptát pořád na tohle. Teď mě ta hra docela baví, jen nevím, jak to vyzní, co z toho uděláte."

Rath s Bártou nad knihou zívá

Politici minulý týden oslovení ParlamentnímiListy.cz ale knížku o „Havlovi" číst nebudou.

Více zde:

„Asi ji číst nebudu. Kdo s kým spal, či nespal, mě moc nezajímá. Navíc to není věc, která by se měla tahat na veřejnost. Pokud to popisuje v knize o konkrétních lidech, tak mi to připadá ubohé," uvedl pro ParlamentníListy.cz například středočeský hejtman David Rath. „Tak tohle opravdu číst nebudu," řekl pak předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta.

Stejný názor má i poslanec za ODS Jan Vidím. „Je mi naprosto lhostejné, s kým paní Obermannová spí. A fakt nemám v lásce exhibicionistky a udavačky," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vidím.

Čtěte také:

„Není to typ literatury, která by mě oslovovala, a proto si nemyslím, že bude patřit k mé četbě v následujících měsících," prohlásila poslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Nemusím číst všechno, z ohromného množství informací, co se na mě valí, si vybírám ty důležité a hodnotné, Toto bych mezi ně asi neřadil," řekl našemu serveru ministr školství Josef Dobeš (VV). „Čtu poněkud odlišnou literaturu," prohlásil nakonec bývalý středočeský hejtman i poslanec za ODS Petr Bendl.

Irena Obermannová je česká spisovatelka a dramaturgyně. Vystudovala dramaturgii a scenáristiku na pražské FAMU, je autorkou několika rozhlasových pohádek. Byla dramaturgyní diskuzních pořadů a autorkou několika reportáží České televize se kterou spolupracuje dodnes. V roce 1996 debutovala jako spisovatelka knihou Frekvence Tygra, výrazný úspěch jí přinesl až Deník šílené manželky (1998), který byl vydán i v zahraničí a v roce 2000 se stal předlohou pro stejnojmenný televizní film. Irena Obermannová je také autorkou námětu televizního seriálu Ulice a scénáře k Ordinaci v růžové zahradě.

Kam dál:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…