Tajná mise ministra Pelikána: Jel do vězení za mezinárodně hledaným zločincem, nechal ho volat ze svého mobilu. A nikomu o tom nic neřekl

21.11.2017 21:03

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO se v propuštění údajného agenta Alího Fajáda angažoval více, než se dosud vědělo. Šéf české justice za ním totiž byl osobně ve vězení, nechal ho dokonce zavolat ze svého mobilního telefonu. Potvrdily to tři důvěryhodné zdroje.

Tajná mise ministra Pelikána: Jel do vězení za mezinárodně hledaným zločincem, nechal ho volat ze svého mobilu. A nikomu o tom nic neřekl
Foto: Vít Hassan
Popisek: Robert Pelikán na kampani ANO

 „Jednou ráno přišli pro Fajáda, že má nějakou návštěvu, bylo to nestandardně tak kolem půl sedmé ráno,“ vzpomíná dozorce pankrácké věznice. „Vrátil se do hodiny a pak se pan Fajád pochlubil, že byl u pana ředitele, že tam za ním byl pan ministr spravedlnosti a že požádal pana ministra, zda si může zavolat, a ten mu mobil poskytl a on si zavolal,“ říká dozorce.

Česko propustilo obchodníka se zbraněmi Fajáda loni v únoru. V té samé době se domů vrátila pětice Čechů, které někdo unesl v Libanonu. Byl v cele jednadvacet měsíců a čekal, zda ho Česko vydá do Spojených států, kterého vinily ze spolupráce s teroristy. To se ale nakonec nestalo. Ministr spravedlnosti Pelikán totiž rozhodl, že Fajád může odletět do Libanonu. Podle zjištění Radiožurnálu Fajáda krátce před propuštěním navštívil přímo ve vězení právě šéf české justice.

Robert Pelikán návštěvu komentovat nechce, dozorce však její průběh jasně popisuje. „Vrátil se do hodiny a pak se pan Fajád pochlubil, že byl u pana ředitele, že tam za ním byl pan ministr spravedlnosti a že požádal pana ministra, zda si může zavolat, a ten mu mobil poskytl a on si zavolal,“ říká dozorce.

Původní zdroj ZDE.

„Takovýto postup, pokud se potvrdí, je naprosto nestandardní,“ podivuje se bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil za TOP 09. „Podle mého názoru je to velký průšvih a vznikají pochyby, proč pan ministr nevyšel vstříc žádosti USA o jeho vydání a pana Fajáda propustil,“ přemýšlí Pospíšil. Není prý zvykem, aby se ministr scházel s lidmi, o nichž má rozhodovat, aby nevzniklo podezření, že není nezávislý. Nemluvě o specifikách tohoto citlivého případu s mezinárodním přesahem.

Ministr Pelikán šel do vězení za Fajádem podle shromážděných indicií nejspíš na vlastní pěst. Nezmínil se o tom, ani když se kauza projednávala na Bezpečnostní radě státu, kde mají zaznít všechny informace, včetně nejpřísněji utajených. „Mohu si snad dovolit říci, že to tam nikdy takto řečeno nebylo, ta informace tam podaná nebyla,“ uvedl pro iRozhlas.cz ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD, který se stejně jako Pelikán jednání Bezpečnostní rady účastnil.

Podle všeho o Pelikánově výpravě nevěděla ani policie, která okolnosti únosu vyšetřovala. Detektivové přitom Fajáda podezírali, že se podílel na zosnování celého únosu. Ministrovo mlčení tedy zmařilo i jejich vyšetřování.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …