Tajná nabídka Bidena Putinovi: Dvacet procent Ukrajiny za mír pod taktovkou USA

03.02.2023 8:20

Americký prezident Joe Biden měl svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi nabídnout pětinu Ukrajiny za ukončení války. S tímto návrhem měl vyslat do Kyjeva a Moskvy šéfa CIA Williama Burnse, aby zjistil, zda jsou obě strany ochotny o takové nabídce jednat, píše o tom švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung.

Tajná nabídka Bidena Putinovi: Dvacet procent Ukrajiny za mír pod taktovkou USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Ředitel CIA William Burns nabídl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pětinu území Ukrajiny za ukončení probíhající války v rámci mírového plánu vypracovaného jménem prezidenta Joea Bidena.

Burns podle deníku Neue Zürcher Zeitung nabídl Kyjevu „mír za půdu“ a Moskvě „půdu za mír“. Obě strany  návrh šéfa CIA měly odmítnout. Ukrajina se odmítá vzdát svého území, Rusko zase věří, že dobije ukrajinská území a válku nakonec vyhraje.

Jeden z představitelů CIA sdělil týdeníku Newsweek, že tvrzení ve zprávě švýcarsko-německého listu Neue Zürcher Zeitung (NZZ), že Burns v lednu podnikl tajnou cestu do Moskvy a že ředitel jménem Bílého domu předložil mírový návrh, jsou „zcela nepravdivá“.

Minulý měsíc Burns tajně odcestoval na schůzku s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským do Kyjeva, kde ho informoval, uvedl deník The Washington Post.

Burns prý v polovině ledna předložil plán na ukončení války, která začala 24. února 2022. Informoval o tom ve čtvrtek německý deník NZZ s odvoláním na vysoce postavené německé zahraniční politiky. Že na pozadí rusko-ukrajinského konfliktu běží také jednání mezi USA a Ruskem naznačila již v listopadu schůzka v turecké Ankaře, kde jednal právě šéf CIA Burns se šéfem tajných služeb Sergejem Naryškinem. 

„Velmi otevřeně jsme hovořili o tom, že máme kanály pro komunikaci s Ruskem ohledně řízení rizik, zejména jaderných rizik a rizik pro strategickou stabilitu. V rámci tohoto úsilí je dnes Bill Burns v Ankaře, aby se setkal se svým ruským zpravodajským protějškem,“ potvrdil tehdy mluvčí Rady pro národní bezpečnost pro CNN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nabídka Bidena? Opravdu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 03.02.2023 13:00:45
Vždyť ten infantilní dědula dávno ztratil spojení s realitou. Bez taháku si nedojde ani na WC. Motá se a podává ruku do prázdného prostoru. A ten že něco nabízí Putinovi? Vždyť on ani neví, co je sám! Natož, aby věděl, kdo je Putin. Biden je pouhá loutka v rukou amerických deprivantů. "Nejmocnější muž planety Země" je výsměch amerických fašistických deprivantů lidstvu! Kdyby neměli režii v rukou váleční zločinci z USA, byla by to groteska. Jenže skutečnost se blíží jaderné katastrofě. Ono totiž Rusko si nenechá svoje přírodní bohatství uloupit a svůj národ si před nacisty ochrání. A čas pracuje proti US lupičům. Ani světový četník ani hegemon rozkazující světu již USA nejsou a již nikdy nebudou. USA stále chtějí drobit Ruskou federaci na menší "demokratické" /proamerické/ státy, aby mohly loupit nesmírné ruské přírodní bohatství. A co tak rozdrobit USA? Stabilitu USA dříve tvořila hlavně střední třída. Ta rychle mizí a nůžky mezi bohatstvím úzké skupiny a bídou mas se rychle rozevírají. Bezdomovectví, narkotika, analfabetismus, šílenosti jako BLM, Me too, sňatky deviantů, volba pohlaví, záchody pro neutrální pohlaví, vojenské základny po světě a popření tradičních hodnot. To soudržnosti USA rozhodně neprospívá. A státy z celého světa budou postupně odmítat podstupovat riziko pro ně zničujících válek a jaderné katastrofy za zájmy USA. No a Zelenský, Pavel a Čaputová, ti to nezachrání.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…