Tajné nahrávky z jednání, lži, nacistická propaganda. Šéf bojovníků za svobodu Vodička reaguje na vyloučenou členku, která o něm nehezky mluvila u Nory Fridrichové

04.11.2016 8:07

ROZHOVOR Jedna z nejvýznamnějších veteránských organizací v zemi, Český svaz bojovníků za svobodu, se už několik týdnů otřásá v základech. Kvůli vyloučení kontroverzní předsedkyně vlivné kladenské okresní organizace ČSBS ze svazu odešla část členů a sám jeho předseda Jaroslav Vodička čelí, jak ParlamentníListy.cz zjistily, anonymnímu trestnímu oznámení. Přinášíme rozhovor s předsedou Vodičkou, který v něm vysvětluje, proč se může jednat o komplot ne přímo proti němu, ale vůči prezidentu Zemanovi.

Tajné nahrávky z jednání, lži, nacistická propaganda. Šéf bojovníků za svobodu Vodička reaguje na vyloučenou členku, která o něm nehezky mluvila u Nory Fridrichové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička

Kauza Havlůjová. V médiích zazněla řada důvodů, proč byla vyloučena, ale překvapilo mě, že ani v jednom médiu nevystoupil zástupce ČSBS, aby tento tvrdý postup vysvětlil. V dnešní polistopadové době je známo podobné jednání exministra Alexandra Vondry, který nařídil vyhození několika důstojníků Aktivních záloh pro jejich vlastenecké postoje vůči tzv. sudetským Němcům

Ano, nikdo nám tento prostor nedal, až ParlamentníListy.cz. Ale víte, ve skutečnosti je za tím jen a jen dlouholetý rozpor mezi jednou nedisciplinovanou členkou a kompletním vedením ČSBS. Tedy zdaleka ne jen se mnou. Paní Havlůjová vedla na mě neustále dokola jen tyto otázky: dům, auto, hospodaření, Bobošíková. Například prohlásila na ústředním výboru, že přes ní by Bobošíková neprošla. Přitom to ale byla ona sama, kdo jí do svazu přijímal! A takováto její vyjádření a polopravdy od ní byly dva roky, tak to už prostě nešlo jen dál přehlížet. Přitom viděla všechny podklady, třeba po jejím jednání s předsedou naší revizní komise, který jí ukazoval doklady ohledně prodeje domu nebo nákupu služebního auta… Přesto nás opakovaně napadala a přitom prokazatelně lhala. Osobně si myslím, že paní Havlůjová – a to potvrzují i její současné kroky, kdy si má v nejbližší době založit vlastní veteránskou organizaci – měla velké ambice se stát šéfovou ČSBS. Za tím vším je prostě něčí snaha poškodit ČSBS přímo a skrze něj i hlavu státu, prezidenta Zemana.

A opravdu to nešlo udělat jinak, jak se třeba podivoval v rozhovoru v Parlamentních listech před dvěma dny šéf významné okresní organizace ČSBS Jiří Jaroš?

Víte, když někdo dva roky mele pořád dokola jen to samé, jen ty své lži… Oni už i naši členové na ní byli alergičtí a vytočení. Říkali nám: Nám je osmdesát, jedeme sem z Moravy několik hodin na sjezd a pak tady dvě hodiny posloucháme jen tu Havlůjovou… A když víte, že si vás někdo na jednáních tajně nahrává aby pak ty nahrávky vynášel médiím, jak chcete takovému člověku věřit? A pozor, Havlůjová nebyla jediná, kterou jsme tehdy vyloučili. Stejně tak jsme se rozloučili s Jiřím Suchardou, protože na sociálních sítích napsal hned ze zasedání 10. sjezdu ČSBS, že jsou všichni delegáti zhulení a nalití. Byl vyloučen za hrubé, hrubé porušení našich stanov a urážku našich členů.

Bývalá předsedkyně okresní organizace Havlůjová také tvrdí, že byla vyloučena na základě návrhu místopředsedy ČSBS Milana Andrese

To rozhodnutí o vyloučení přišlo zespoda, ze základny, a pokud někdo říká, že to bylo na návrh mého zástupce, tak je to lež. Máme k tomu i písemné důkazy.

Máte i nějaké další důkazy o tom, že by Havlůjová lhala?

Ano. Vyloženě lhalo třeba o tom, že vyhrožuji lidem a uplácím je zahraničními cestami. Tím myslela pozvání europoslance Zahradila na zasedání do Štrasburku, které bylo financováno z peněz EU. My totiž ani nemáme žádné možnosti nebo prostředky na zahraniční cesty. Tehdy mohl jet celý autobus a nakonec se ani celý autobus nenaplnil, protože lidi neměli zájem. Nepřihlásila se ani ona sama, ačkoliv tu možnost samozřejmě také dostala. A druhý případ – měl jsem jí vyhrožovat, že pokud toho vůči mně nenechá, tak jí vyhodím, v opačném případě jsem jí měl slíbit místo ředitelky Památníku Lidice. To je přece blbost, jak bych to mohl asi tak zařídit, když se na takové místo vypisuje výběrové řízení?

Pojďme tedy blíže rozebrat, co mělo vést Havlůjovou ke kritice ČSBS i vás osobně – podívejme se na prodej největšího majetku ČSBS, jeho domu v centru Prahy. Jaká je podle vás jeho cena a jak v tom prodeji figuruje šéf autoopravny Opat, který v domě provozovnu a koupil dvě patra?

Víte, to co se píše, není pravda. Osobně jsem viděl letos poprvé odhad na celý náš dům. Byl z roku 2003 a zněl na 13,5 milionů. Ve smlouvě o budoucím prodeji pan Opat za dům dá 18 milionů, to znamená, že o 4,5 milionu navýšil kupní cenu nemovitosti oproti odhadu. Sám vidíte, když sem jdete, jak vypadají dveře, okna, elektrika… a my peníze na jeho opravu, kterou odhadujeme až na 30 milionů, nemáme. Nehledě na to, že tento dům má s vedlejším domem společnou kotelnu, takže voda, topení, to všechno mají společné. Takže to taky spravuje pan Opat.

Byl jste paní Havlůjovou a posléze médii podroben kritice i za služební vozidlo svazu, Škodu Superb v nadstandardní výbavě za 800 tisíc korun, pořízené ze svazových prostředků, a za jeho používání i pro soukromé jízdy

První auto bylo pořízeno už za bývalé předsedkyně Anděly Dvořákové. Po její smrti a když už mělo najeto, tak se prodalo a ve výběrovém řízení se pořídilo toto nové. I když bychom nemuseli dělat výběrové řízení, to podotýkám. Nabídka pana Opaty byla o třetinu levnější než u zbývajících dvou přihlášených. Navíc, tím že má hned ve vedlejším domě servis, máme na autě zajištěný zdarma a bezproblémový a rychlý servis. A co se týče mých soukromých cest s tímto autem domů, tak to mám schválené ústředním výborem ČSBS, stejně jako to měla schválené má předchůdkyně na postu předsedy ČSBS.

Podle informací Parlamentních listů jste se dostal kvůli tomu, co tady bylo řečeno, do hledáčku policie, přesněji hospodářské kriminálky. Můžete to potvrdit nebo vyvrátit?

Máte dobré informace, pane redaktore. Ano, bylo na mě podáno anonymní trestní oznámení kvůli prodeji našeho domu a byl jsem kvůli tomu podat na policii vysvětlení. Více vám nemohu říci, jsem vázán příkazem policie. Jen dodám, že to bylo ještě před zasedáním ústředního výboru, na kterém byla paní Havlůjová vyloučena, což si vysvětluji tak, že podle našich stanov se stíhaný člověk musí postavit bokem a ten anonym chtěl, abych se zasedání ústředního výboru nezúčastnil. To ale platí jen v případě sdělení obvinění. A k tomu zatím nedošlo.

Vidím, že máte ve svazu veseloCo vlastně bude s ČSBS, prodáte zbývající patra jeho základny? Přemýšlíte o budoucnosti svazu? Zaniknete, nebo se přesunete jinam?

Smlouva o smlouvě budoucí ve věci prodeje domu byla podepsaná v roce 2003, tedy ne za mě. Tato smlouva stále platí, je právně ošetřena, a pro náš svaz je do jisté míry nevýhodná. S tím ale teď už nic udělat nejde. V té době, kdy bývalé vedení svazu dům prodávalo, tak se zvažovalo, že do konce roku 2013 dojde k ukončení činnosti svazu. Právě na tomto předpokladu byla postavena ona smlouva o prodeji našeho domu. My jsme, myslím naše vedení svazu, dlouho o této smlouvě ani nevěděli, a dozvěděli jsme se o ní až na přelomu let 2011 a 2012, kdy přišel Opata a ukázal nám tuhle smlouvu. My na to koukali jako tele na nová vrata a říkali si, co budeme dělat. Dali jsme to právníkům a všichni nám řekli, že jsme na tom blbě. Tak jsme se snažili s Opatou o dohodu a domluvili jsme se, že tady v Legerově ulici budeme minimálně do roku 2024 s tím, že ani potom on netrvá na tom, abychom z domu odešli. Bez ohledu na to máme nějaký svůj plán, záměr, co se sídlem ČSBS dál, ale ten vám nyní nechci říci, protože bych si podřízl větev.

Takže neuvažujete o zániku ČSBS, třeba formou spojení s další sesterskou veteránskou organizací, Československou obcí legionářskou?

Ne, to v žádném případě. I když biologicky vymíráme, nabíráme mladší ročníky, aby se členská základna obměňovala a mládla a byl tady někdo, kdo tento prapor (Vodička ukazuje na velkou zástavu ČSBS na čestném místě své kanceláře – pozn. red.) mohli za nás nést další, aby mohli hájit státnost naší země. Aby tady byli dobří nástupci těch starých válečníků, fronťáků. I proto neuvažujeme o spojení s ČsOL, ačkoliv dříve jsme opravdu dali návrh, aby se všechny organizace a kluby, zastřešující válečné veterány, spojily dohromady. Ten však dosud nebyl vyslyšen, i když ti veteráni opravdu vymírají. Takže jediní, komu tento stav může dělat radost, jsou sudetští Němci z landsmanšaftu, které ministr české kultury Herman nazývá milými krajany.

Jak velká je pro ČSBS ztráta v podobě odchodu plukovníka Vranského?

Tak určitě nemalá, protože Pavel Vranský je válečný veterán, kterého si i přes jeho krok nesmírně vážíme. Nikdy o něm nebudeme mluvit špatně. Naopak, i po jeho odchodu ze svazu jsem teď navrhl Vojenské kanceláři prezidenta republiky, aby ještě tento měsíc Pavel Vranský od nich dostat jedno významné vyznamenání.

ČSBS v současnosti kolem 5000 členů. Zaznamenali jste, v souvislosti s kauzou vyloučení Gabriely Havlůjové a zrušení členství Vranským, nárůst odchodu členstva? Vím totiž, že ze svazu kvůli tomu odešli nebo se k tomu chystají třeba vaše bývalá mluvčí Jana Vrzalová, známý publicista Václav Cílek či ředitel nakladatelství Epocha Roman Pobuda. Nebo do ČSBS naopak nějací noví členové přišli?

Ano, asi třicet nových členů do svazu teď přišlo. Zaznamenali jsme jen odchod dvou žen z Ležáků a té naší bývalé tiskové mluvčí, jak jste řekl. To, co se stalo, byl opravdu jen rozpor mezi jednou nedisciplinovanou členkou a vedením ČSBS, nebo to také lze vysvětlit jako názorový střet generací.

A je mezi nimi nějaká známá osobnost?

Víte, ony tyto osobnosti kvůli negativní mediální kampani části českých médií mají strach otevřeně vystoupit a říct, že do svazu vstoupily. Spíše chtějí zůstat v anonymitě. V takové pane redaktore žijeme době.

Jistě máte po ruce nějaký příklad?

Tak třeba kardinál Duka byl po zjištění médii, že k nám vstoupil, napaden, že vstoupil do ČSBS a konkrétně do lidické organizace. Přestože jeho otec sloužil za války jako pilot a jako pozůstalý po válečném veteránu může být v naší organizaci. A proč si vybral Lidice, o tom taky žádná média nepsala, přitom se stačilo zeptat: Církev totiž připravuje blahořečení lidického faráře Josefa Štemberky (v době vyvraždění Lidic odmítl nabídku Němců se zachránit kvůli svému vysokému věku a dobrovolně zůstal s lidickými muži, kterým až do jejich povraždění dodával sílu – pozn. red.) které jsme svého času navrhli a církev na tomto pracuje.

Zjistil jsem, že máte speciální rubriku, ve které bojujete s překrucováním české, resp. československé historie. Zajímalo by mě, jak se vést boj se snahou o přepisování dějin, jak jsme tomu v poslední době, zvláště ze strany Německa, Rakouska a Maďarska, čím dál častěji svědky.

Tyto poznatky shromažďujeme, rozebíráme, porovnáváme je s historickými fakty a když zjistíme, že je vůči nim nějaký rozpor, tak jejich autorům napíšeme. Teď například vydal knížku pan Padevět, který o sobě říká, že je historik, ale on je zemědělec, který se historií jen zabývá, tak on mi napsal otevřený dopis, na který jsem zatím nereagoval, protože tato jeho kniha je plná překroucených faktů a my ji ještě zkoumáme.

A stalo se vám někdy, že by vám na váš dopis nějaký autor odpověděl a přiznal se k omylu?

Ne, to se ještě nestalo. Ani když napíšeme do České televize a namítáme, že ten či onen pořad byl nevyvážený nebo že film Habermannův mlýn je natočen přesně opačně, než jak se to celé stalo, tak nám maximálně napsali, že se pleteme, že to je vyvážené v rámci celého programu v televizi. Takže kvůli tomu, aby ve veřejnoprávní České televizi zazněla pravda o nacistických zločinech, musí tam zároveň být lež o sudetských Němcích, o tom, jak to byli všichni slušní Čechoslováci. Ale občas se nám přece jen něco povede. Pokud si vzpomínáte, tak se u nás svého času začaly prodávat hodinky s nacistickou tématikou, wehrmacht, hákové kříže a taková svinstva. Šel jsem tehdy kvůli tomu za tehdejším ministrem vnitra Martinem Pecinou. A ačkoliv se to do té doby u nás nedařilo vymýtit, tak po rozhovoru s ministrem byly tyhle nacistické hodinky do týdne pryč z obchodů. Jakmile ale Pecina odešel a na jeho místo přišel nový ministr vnitra, tak se to zase objevilo. Takže mi tady u nás v Čechách podporujeme prodej nacistické propagandy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…