Tajně zapnou mikrofon na mobilu. Francie jde špehovat občany. „Chrání to životy.“

06.07.2023 13:21

MONITORING Francouzská policie bude moct špehovat podezřelé osoby pomocí dálkové aktivace kamer, mikrofonů a GPS jejich telefonů. Ustanovení je součástí rozsáhlejší justiční reformy prosazované ministrem spravedlnosti Érikem Dupond-Morettim, podle kterého zákon „zachrání životy“ a do Orwellova románu 1984 má také daleko. Uplatnění ustanovení musí schválit soud, podle ministra by se navíc mělo jednat pouze o „desítky případů ročně“. Profese lékařů, novinářů, právníků, soudců a poslanců nebudou legitimním cílem.

Tajně zapnou mikrofon na mobilu. Francie jde špehovat občany. „Chrání to životy.“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vítězný oblouk v Paříži

Francouzské národní shromáždění, které slouží jako dolní komora zákonodárného sboru, ve středu 5. července večer schválilo zákon o povolení dálkového zapnutí kamer, mikrofonů a GPS telefonů podezřelých osob za účelem jejich geolokace. Návrh by schválen 80 hlasy pro a 24 proti, uvedl server Republic World.

Toto ustanovení je součástí justiční reformy prosazované ministrem spravedlnosti Érikem Dupond-Morettim. Francouzský senát toto ustanovení schválil už v polovině července.

Ustavení povoluje aktivaci počítačů i jiných přípojných zařízeních bez vědomí dotyčných osob pro účel geolokace při určitých trestních činech, které zákon trestá odnětím svobody na nejméně 5 let. Ministr Dupond-Moretti se nechal slyšet, že se použití tohoto ustanovení bude týkat jen „desítek případů ročně“, informoval francouzský večerník Le Monde.

Francouzský ministr spravedlnosti podobu mezi tímto ustanovením a knihou George Orwella 1984 nevidí. „Jsme daleko od totality z románu George Orwella 1984 o společnosti pod totalitním dohledem,“ nechal se slyšet Dupond-Moretti s tím, že tento zákon „zachrání životy lidí“.

Poslanci podporovaní Emmanuelem Macronem prosadili pozměňovací návrh, který omezuje použití dálkového špehování na „případy, kdy je to odůvodněno povahou a závažností trestného činu“ a na „přísně přiměřenou dobu“ – špehování nesmí překročit dobu šesti měsíců. Použití tohoto ustanovení musí být vždy schváleno soudcem a profese včetně lékařů, novinářů, právníků, soudců a poslanců by neměly být legitimním cílem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A tito pseudo demokraté kritizují Čínu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehbman , 06.07.2023 15:34:44

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…