Tak a máme problém: Libye na nás zaútočí, jestli začneme ničit pašeráky

23.06.2015 14:38

Nečekaně ostře zareagovala dnes armáda mezinárodně uznané libyjské vlády na pondělní rozhodnutí ministrů zahraničí Evropské unie spustit námořní operaci ve Středozemním moři. Libyjská armáda varovala, že zaútočí na jakoukoli loď plující bez povolení v libyjských výsostných vodách. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Tak a máme problém: Libye na nás zaútočí, jestli začneme ničit pašeráky
Foto: ČTK/AP AP
Popisek: Libyjský povstalec po dobytí sídla Muammara Kaddáfího v centru Tripolisu

„Jakákoli loď, kterou nalezneme v libyjských vodách bez předchozí spolupráce nebo povolení, se stane terčem našich vzdušných sil,“ uvedl velitel libyjského letectva generál Sakr Džaruší.

Ministři zahraničí evropské osmadvacítky na pondělním zasedání v Lucemburku rozhodli o spuštění operace, jejímž cílem bude v první fázi získání co největšího množství informací o pašeráckých sítích či o lodích užívaných k přepravě migrantů přes Středozemní moře do Evropy.

Teprve další fáze operace by vyžadovala souhlas Rady bezpečnosti OSN a případně i dotčených zemí, jako je právě Libye.

V této severoafrické zemi vládne ale od pádu diktátorského režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011 chaos. Kromě mezinárodně uznávané vlády premiéra Abdalláha Sáního, která ovládá východ země, tu působí také islamistická vláda s kontrolou nad západem země včetně metropole Tripolisu. Mocenského vakua navíc využívají různé ozbrojené skupiny včetně islamistických radikálů hlásících se k organizaci Islámský stát, která ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii.

Letos na území Evropy dorazilo už přes 100 000 migrantů a tisíce jich nebezpečnou cestu přes Středozemní moře nepřežily.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…