Tak copak píší noviny o Zemanovi: Tentokrát došlo na jeho zdraví. V jedné konkrétní informaci

12.05.2015 7:23

Zatímco v USA jsou všeobecně známy hodnoty tlaku a tepu prezidenta Obamy a rovněž například francouzský prezident Francois Hollande každoročně zveřejňuje svou podrobnou zdravotní zprávu, na Pražském hradě je podle Lidových novin zdraví Miloše Zemana jedním z nejstřeženějších tajemství.

Tak copak píší noviny o Zemanovi: Tentokrát došlo na jeho zdraví. V jedné konkrétní informaci
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman odletěl na oslavy konce války do Moskvy

Deník se pozastavuje nad tím, že v České republice neexistuje povinnost o zdravotním stavu hlavy státu informovat veřejnost, a rovněž nad tím, že o zdraví prezidenta prý není informován ani Martin Holcát, šéf jeho lékařského konsilia. „Rok jsem ho neviděl,“ údajně deníku řekl exministr zdravotnictví.

Místo seriózních informací jsme tak odkázáni pouze na prezidentské bonmoty typu „prostatu mám jako panic“. Jenže zatímco na besedě s veřejností se takto vychloubal, při příchodu na tuto akci, a během návštěvy Středočeského kraje ještě mnohokrát, si prý novináři všimli, že prezident vrávorá a jeho spolupracovníci jej musejí podpírat.

Mluvčí Jiří Ovčáček v tom však nevidí problém: „Pan prezident, jak je známo, trpí neuropatií dolních končetin, v tomto směru probíhá léčba. Mírné cukrovce je uzpůsoben stravovací režim,“ uvedl mluvčí pro LN. Zeman podle něj například pravidelně cvičí na rotopedu.

Jenže LN citují i jiné zdroje, které o kondici hlavy státu pochybují. „Pan prezident je unavený. Myslím, že už vyhlíží dovolenou, kterou bude mít tradičně na konci června,“ uvedl zdroj, který je prý o stavu prezidenta dobře informován.

Poté se deník při bádání o prezidentově zdraví pozastavil nad fotografií z návštěvy Ruska. Více než naslouchající Vladimir Putin jej ale zaujaly nohy prezidenta Zemana, konkrétně boty, které měl při schůzce s ruským protějškem na nohou. Místo klasické společenské obuvi se jednalo o speciální střevíce zapínané na suchý zip.

„Mohu potvrdit, že pan prezident nosí speciální boty. Jsou vyrobené tak, aby se mu v nich dobře chodilo,“ řekl k tomu už zmíněný prý dobře informovaný zdroj.

Deník spekuluje, že zdravotnímu stavu prezidenta neprospívá ani vyčerpávající program, který podstupuje zejména v posledních týdnech. Zahraniční cesty prokládá mnohadenními návštěvami regionů. Jeho osobní lékař Lubomír Nečas k tomu řekl: „Pana prezidenta setkání s občany hodně nabíjí, je to činnost, kterou vyloženě miluje.“ Schopnost zvládat program je podle něj individuální a jako příklad uvedl skupinu veteránů z druhé světové války, kteří prezidenta doprovázeli na návštěvu Ruska. Devadesátiletí pánové podle něj zvládali cestu jako mladíci.

Deník pak ale rovněž citoval profesora Pavla Koláře, věhlasného fyzioterapeuta, který se o prezidenta rovněž stará. Ten si v rozhovoru pro magazín Týden stěžoval, že je těžké prezidenta přimět, aby pro své zdraví dělal cokoliv preventivně. Lékař Nečas ale má jinou zkušenost, prezident si podle něj do duše promluvit nechá. LN ale spekulují, že Nečas má proti Kolářovi výhodu, protože je zároveň krajským radním za „zemanovskou“ SPO.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…