Tak hovoří ženy ze Šluknovska: Neposílej dceru do školy, ušetříš za vlak

01.02.2012 13:59

Jak ušetřit ve Šluknovském výběžku? „Neposílej dceru aspoň jednou týdně do školy, ušetříš za vlak a k obědu jí doma vždycky nějaký chleba namažeš,“ vyposlechl si radu novinář a spisovatel Karel Hvížďala od starousedlice ze Šluknovska. Její slova to ale nebyla, ona paní tuto větu totiž zachytila ve vlaku z hovoru jiných dvou žen. Ty bydlí rovněž na Šluknovsku.

Tak hovoří ženy ze Šluknovska: Neposílej dceru do školy, ušetříš za vlak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

V současné době jsou někteří obyvatelé Šluknovského výběžku prý již v tak špatném psychickém stavu, že již nic neočekávají. Nemají práci a sedí doma u televize. Ohřát se chodí do hospod.

„Za místními problémy podle znalců nemohou Romové, ale celková situace, za kterou nesou zodpovědnost politici: Šluknovský výběžek patří mezi nejchudší místo v Čechách, ale už dávno neplatí, že obyvatelé jsou přistěhovalci z různých koutů země. Většina současných obyvatel v produktivním věku se již v tomto kraji narodila, má k tomuto místu vztah a nechtějí se stěhovat někam jinam,“ připsal pak k tomu Hvížďala na svém blogu na Aktuálně.cz.

Připomněl pak fakt, že starostové a místní politici odmítli vládní Agenturu pro sociální záležitosti, kterou tam zastupoval na společném jednání Radek John, jako předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny a žádají její zrušení. „Domnívají se, že zbytečně odčerpává místním lidem peníze,“ poznamenal Hvížďala.

Začátek problémů? Privatizace v devadesátých letech

Dále ve svém příspěvku připomněl, že hlavní problém Šluknovska je vysoká nezaměstnanost, která začala v důsledku malé privatizace v devadesátých letech.

„Továrny, které tam byly, jako například Bytex: vyráběly koberce a gobelínové potahy, nebo Miko, kde se vyráběly nože, zkrachovaly. V současné době jsou budovy, kde bylo zaměstnáno 80-100 lidí, prázdné a v dezolátním stavu. Realitní makléři pak v tomto kraji skoupili velmi levně prázdné paneláky či jiné opuštěné budovy, prohlásili je za ubytovny a nalákali do nich tzv. nepřizpůsobivé občany a za byty požadují nehorázné nájemné: za dvoupokojový byt kolem osmi tisíc a za třípokojový až dvanáct tisíc, protože obyvatelé na takový nájem nemají, platí to za ně stát. Doplatek na hlavu činí tři tisíce korun,“ uvedl spisovatel.

Koncentrace Romů, kteří vědí o tom, že jsou objektem spekulací většinové společnosti, a nedostatek práce jsou dle jeho soudu pak hlavním důvodem velkého sociálního pnutí v takovýchto místech.

„Jedno si ale můžeme dovolit říci: Sestěhovávání lidí do takových oblastí a ubytoven je možné, dle mého soudu, kvalifikovat jako podněcování k rasové nesnášenlivosti na obou stranách, neboť taková koncentrace eskaluje emoce jak u romských, tak u neromských obyvatel a s tím místní zastupitelstva nic nedělají,“ dodal Hvížďala

Peníze nade vše?

Na závěr si pak zaspekuloval nad tím, že taková situace možná některým tamnějším zastupitelům vyhovuje, protože na ni vydělávají a zároveň o těchto regionech rozhodují.

„Tak tomu ale bude, dokud vrcholní politici sami budou předvádět denně, že peníze u nich stojí na prvním místě v hierarchii hodnot, protože tím vytvářejí obecně přijatelné vzorce chování, což může vést k eskalaci nepokojů i v jiných regionech, jak to vidíme v zahraničí,“ doplnil v úvahách.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…