Tak je jasno. Zahraniční politiku nám bude řídit Pirát

02.11.2021 23:30 | On-line

Po celodenním jednání je jasno. V nové vládě by měla být ministerstva obsazena zhruba tak, jak se spekulovalo. Čtyřčlenný poslanecký klub Pirátů dostane ministerstvo zahraničí, dále místní rozvoj rozšířený o digitalizaci a zvláštní vládní funkci spojující legislativu a evropské otázky.

Tak je jasno. Zahraniční politiku nám bude řídit Pirát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Po zhruba deseti hodinách v úterý skončila první část vyjednávání o nové vládě. V této části se zástupci koalic SPOLU a Piráti a STAN domlouvali na programových otázkách a ujišťovali, že personálie neřeší.

Konečné ujednání však naznačuje mnohé o tom, jak budou jednotlivé vládní posty v kabinetu Petra Fialy obsazeny.

Koalice Pirátů a Starostů má obsadit ministerstva vnitra, průmyslu, školství, místního rozvoje a digitalizace, ministerstvo zahraničí a také z ní bude nově definovaný ministr pro legislativu a rovněž ministr pro evropské záležitosti.

To odpovídá obsazení, o kterém se spekulovalo již dříve. První tři z těchto resortů má obsadit hnutí STAN, přičemž na ministerstvo vnitra dlouhodobě cílí jeho předseda Vít Rakušan. Na školství se zase hovoří o jeho předchůdci Petru Gazdíkovi. A ministrem průmyslu a obchodu by se měl stát ekonomický expert hnutí Věslav Michalík.

Ministerstvo místního rozvoje a digitalizace je nejspíš vyhrazeno pro předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Ministrem pro legislativu by se mohl stát předseda pirátské poslanecké frakce Jakub Michálek, který projevoval zájem o ministerstvo spravedlnosti.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Pokud jde o ministerstvo zahraničí, hovořilo se o neúspěšném sněmovním kandidátovi Janu Lipavském. Ten se o zahraniční politiku zajímal minulé čtyři roky, zasazoval se například o vyloučení Rusů a Číňanů z tendru na Dukovany.

Ostatní resorty tak připadnou koalici SPOLU. ODS prahla zejména po ministerstvu financí pro svého prvního místopředsedu Zbyňka Stanjuru a lze čekat, že jej dostane. Pravděpodobná je též nominace Jany Černochové na ministerstvo obrany či Pavla Blažka na spravedlnost.

TOP 09 by měla dostat ministerstvo zdravotnictví pro Vlastimila Válka.

Lidovci hovořili nejčastěji o ministerstvu zemědělství pro svého předsedu Mariana Jurečku, resortu životního prostředí pro Petra Hladíka a ministerstvu práce a sociálních věcí, kde by mohla usednout senátorka Šárka Jelínková.

Koalice SPOLU má rovněž získat jednoho ministra bez portfeje, který bude odpovídat za agendu vědy, výzkumu a inovací. Podobný post vykonával (s titulem místopředseda vlády) Pavel Bělobrádek ve vládě Bohuslava Sobotky.

„Chci zdůraznit, že nevytváříme žádné nové úřady, ale pro lepší koordinaci některých činností jsme se rozhodli pověřit některé členy vlády některými úkoly,“ zdůraznil na tiskové konferenci Petr Fiala.

Například ministr pro legislativu má zajistit, aby „nebyly tak špatně připravení zákony, jako jsme byli svědky v minulém období“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…