Tak je to definitivní. Rozsvěcení stromu na Staromáku letos nebude

23.11.2015 18:53

Podle informací serveru iDnes.cz vedení hlavního města Prahy v pondělí oficiálně zrušilo slavnostní rozsvěcení vánočního stromu, které se mělo původně konat v sobotu 28. listopadu večer na Staroměstském náměstí. Důvodem jsou bezpečnostní opatření po teroristických útocích v Paříži, po kterých přišlo o život 130 lidí.

Tak je to definitivní. Rozsvěcení stromu na Staromáku letos nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze

Vedení hlavního města tak potvrdilo spekulace z minulého týdne, kdy se o možném zrušení tradičního rozsvícení vánočního stromu začalo hovořit. V pondělí o tom podle iDnes.cz rozhodl krizový štáb hlavního města, který tím chce předejít riziku, že se bude koncentrovat mnoho lidí na jednom místě.

„Slavnostní akt byl zrušen z bezpečnostních důvodů. Na tomto rozhodnutí se shodli zástupci města, policie i organizátora trhů, společnosti Taiko,“ uvedla dnes mluvčí trhů Hana Tietze, podle které se tak údajně neděje kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku, ale kvůli tomu, že jsou lidé po tragických událostech nervózní a mohou přehnaně reagovat na situace, jako je například hození petardy.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman pak iDnes.cz uvedl, že město plánuje alespoň trochu vyjít vstříc občanům a v sobotu by se od pozdního odpoledne rozsvěcel strom každou hodinu za rytmu hudby. S tímto řešením prý souhlasí i společnost Taiko.

Více policistů v ulicích

Strom se tak rozsvítí v blíže neurčenou dobu v sobotu 28. listopadu. Podle Hany Tietze to ovšem na sváteční podobě vánočních trhů nic nezmění. V době adventu se podle ní bude v ulicích vyskytovat více policistů, a to zejména v místech, kde se koncentruje na jednom místě větší množství lidí. „Samozřejmě nás to mrzí, ale sami jsme měli stejný názor. Nebojíme se teroristického útoku, ale spíše paniky v případě, že by situace někdo zneužil,“ dodala Tietze.

Prahu letos osvítí smrk ztepilý dosahující výšky třiadvaceti metrů. Do hlavního města poputuje z České Lípy. Rostl zhruba padesát až pětašedesát let a pokácen byl v neděli dvaadvacátého listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…