Tak je tu zahraniční ohlas na noční projev Miloše Zemana: Prezident, který odmítá odpovědnost za uprchlíky...

30.09.2015 9:22

Internetový zpravodajský deník International Business Times píše o projevu prezidenta Miloše Zemana na půdě OSN v New Yorku. Vedle Zemanova volání po společném boji proti mezinárodnímu terorismu deník poukazuje na to, že Česká republika popírá jakoukoli humanitární odpovědnost za desítky tisíc uprchlíků přicházejících do Evropy.

Tak je tu zahraniční ohlas na noční projev Miloše Zemana: Prezident, který odmítá odpovědnost za uprchlíky...
Foto: ReproFoto: webtv.un.org
Popisek: Miloš Zeman během projevu na Valném shromáždění OSN

Ve svém projevu se Zeman dle amerického deníku soustředil především na téma boje proti terorismu, zatímco přímému komentování evropské uprchlické krize se vyhnul. „Vyzval Valné shromáždění OSN, aby se boj proti globálnímu terorismu stal jeho prioritou. Zeman argumentoval tím, že mezinárodní společenství již dále nemůže ignorovat stále se rozšiřující vlnu terorismu. Český prezident dále konstatoval, že tento úkol nemůže zvládnout pouze jedna země, ale je v zájmu všech pěti stálých členů Rady bezpečnosti,“ uvádí americký deník a přidává v další části textu přímé citace. „Co navrhuji, je koordinovaná akce pod záštitou OSN. Všech pět stálých členů Rady bezpečnosti má rozdílné zájmy, ale společného nepřítele. Nic však nesjednotí lépe než společný nepřítel, terorismus.“

Celý text v angličtině je ZDE

Zeman také hovořil o nutnosti využít menší vojenské jednotky, drony, vrtulníky, tajné služby a speciální elitní útvary, jež by byly schopné odstranit vůdce teroristických organizací přímo v jejich řídicích centrech. „Jsem optimista a doufám, že až se sem vrátím příští rok, tak se mezitím OSN odhodlá ke společné rezoluci v tomto znění. Hluboce ve svém srdci skutečně věřím, že můj návrh se stane průchozím,“ cituje International Business Times Zemana a dodává, že se měl český prezident na Valném shromáždění OSN u příležitosti 70. výročí založení organizace také osobně setkat se syrským ministrem Walidem al-Mualemem. Prezidentská kancelář údajně toto konkrétní setkání nepotvrdila, ale nechala se pro deník Prague Post slyšet, že Zeman bude na konferenci se syrskými diplomaty jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…