Tak jsme si ve Sněmovně dali takzvanou Kalouskovu snídani. Máme ceny i účtenku. Fujtajxl, ještě teď se to těžko rozdýchává

16.05.2019 4:43

Ve Sněmovně není jen z byznysu narozený miliardář Andrej Babiš, ale i celá řada dalších poslanců, kteří si čistě na státní mzdě a náhradách přišli na stovky tisíc až miliony korun. Za všechny jmenujme bývalou přední postavu TOP 09 Miroslava Kalouska nebo předsedu KSČM Filipa, který podle mnohých kolegů patří mezi všestranné lobbisty posledních dvacet let. Tito lidé rozhodně nemají hluboko do kapsy. A právě tito lidé často snídají či obědvají v útrobách Poslanecké sněmovny, kam se drtivá většina národa nikdy nedostane. Za jaké ceny? To na vlastní kůži vyzkoušely ParlamentníListy.cz.

Tak jsme si ve Sněmovně dali takzvanou Kalouskovu snídani. Máme ceny i účtenku. Fujtajxl, ještě teď se to těžko rozdýchává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozšíření zákona o EET ve třetím čtení ve sněmovně. Týká se například také chovu velbloudů nebo námořní dopravy

Anketa

Jste pro zdražení alkoholu a cigaret, jak navrhuje ministryně Schillerová?

50%
50%
hlasovalo: 11119 lidí
Poslanci si v únoru minulého roku na návrh Pirátské strany odhlasovali zvýšení cen ve sněmovních restauracích a bufetech, ale zvýšení bylo zřejmě natolik razantní, že se po necelých čtyřech měsících rozhodli ceny opět snížit. Cena jednotlivých jídel klesla o jednu až tři koruny. Na tom se dohodla komise pro práci kanceláře Poslanecké sněmovny.
 
Ceny jídel ve Sněmovně zůstaly ale i po zmíněném zdražení hluboko pod klasickými cenami v jiných restauracích. Například gulášová polévka vyšla po zdražení na třináct korun, před zdražením stála korun jedenáct. Knedlo, vepřo, zelo se zvýšilo ze 46 korun na 52 korun.

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí
 
My jsme si ve Sněmovně objednali vydatnou snídani, která se skládala z míchaných vajec se sýrem, cappuccinem a dvěma minerálními vodami. To nás vyšlo na 64 korun. Pro zajímavost jsme ceny srovnali s restaurací, která také nabízí snídaně a nachází se jenom pár kroků od Sněmovny. Cappuccino za 74 korun, minerální voda za 44 korun a míchaná vajíčka stojí 139 korun. Takže za obdobnou snídani v centru města zaplatíme 301 korun, zatímco poslanci pouhých 64 korun.

Podobné snídaně podle osloveného personálu míval i exministr financí, podle něhož se jim prý říká snídaně Mirka Kalouska.

 
 
Nutno připomenout, že průměrná mzda Čechů je 33 840 korun, zatímco základní plat poslanců je 82 344 Kč.
 
 
Ale to není vše. Měli jsme možnost nahlédnout do celého snídaňového jídelního lístku. Pečená šunka s vejci stojí 38 korun, vídeňské párky s hořčicí 22 korun, opečená klobása 27 korun a například dvě sázená vejce jsou za rovnou dvacku. Poslanci se hájí tím, že ve Sněmovně tráví denně spoustu hodin a potřebují se najíst za ceny, které jsou běžné v jiných restauracích. 
 

Historka z února 2017:

Podle důvěryhodných zdrojů si tehdy stěžoval jeden ze členů zákonodárného sboru na to, že když se jde po přerušení jednání na obědovou pauzu ve 13:00 najíst, nemá si již na jídelním lístku dostatečně z čeho vybírat. Kancléř reagoval nařízením, které zakazovalo v době od 11:00 do 13:30 vstup všem, kteří nepoužívají lístky na jídlo.

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí
To se však podle serveru týkalo také většiny policistů z ochranné služby. Těm se totiž nevyplatí lístkový systém s nízkým příspěvkem vůbec používat, a proto se stávají platícími strávníky. „Hladová vyhláška“ postihla rovněž asistenty poslanců, tajemníky klubů a jejich sekretariáty a další nekmenové zaměstnance Sněmovny.

„To víte, že mě to naštvalo. Před 11:00 vám nikde oběd nedají, a to mám jako čekat do půl druhý, abych se směl naobědvat? Ty tři zbývající restaurace, které jsou v budově, jsou prostě drahé a navíc musíte dlouho čekat na výdej. A jít někam ven? Jiné restaurace na Malé Straně mají ceny nastavené spíše pro turisty,“ sdělil redakci anonymně jeden ze členů ochranné služby policie.

Někdejší kancléř Kynštetr po kritice omezil na druhý den nařízení pouze na jednu restauraci se „závodním“ stravováním a druhá restaurace byla z opatření vyjmuta.

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…